NA LICU MJESTA

Stupni Do: 23. oktobar zaborava nikad nema

Kobnog 23. oktobra 1993. godine pripadnici specijalne jedinice Maturice na najkrvoločniji način ubili 38 civila, od kojih su jedanaestero žive zapalili u jednoj kući

Piše: D. Pašalić

23.10.2020

Sjećanje na žrtve - Avaz
Sjećanje na žrtve - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 27. godišnjica od stravičnog zločina koji je počinjen nad Bošnjacima Stupnog dola i Vareša, kada je ubijeno 38 civila među kojima je najmlađa žrtva dvogodišnja Sabina Likić.

 Program obilježavanja stradanja Bošnjaka Stupnog Dola, za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije koronavirusa ove godine je drugačiji nego prethodnih.

Uprkos tome, brojne porodice stradalih, mještani, zvanice, među kojima je bio i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, došli su odati počast ubijenim civilima.

Na samom početku obilježavanja poslana je jedinstvena poruka “23. oktobar zaborava nikad nema”.

Teška i krvava prošlost

U ime domaćina komemoracija obratio se Emir Likić, predsjednik Mjesne zajednice Stupni Do.

- Punih je 27. godina od stradanja, a kada se desio nezapamćen zločin. Ovaj zločin ne smijemo zaboraviti zbog generacija koje dolaze. Oprost je stvar svakog pojedinca, međutim, ovo nikako ne smijemo zaboraviti - kazao je Likić.

Zdravko Marošević, načelnik Vareša, u svom obraćanju poručio je kako na 27. godišnjicu, uvažavajući sveto mjesto, ne želi u doba pandemije, te danima koji predstoje zloupotrijebiti govornici.

- Poručio bih domaćoj i međunarodnoj javnosti, mnogi narodi i države su imali tešku i krvavu prošlost, a onda su se okrenuli budućnosti. A budućnost ne može biti ni bolja ni ljepša dok se ne sagleda prošlost. Pogledati sami sebe, pa onda druge, i reći i istinu, a ona može biti samo jedna. Pamtiti i opominjati, oprostiti ko može. Jesmo li spremni reći istinu i kazniti one koji su u ime nas ili vas mislili da rade dobro, a napravili su zlo. Ne želimo biti zarobljeni u prošlosti nego da imamo lijepu i svijetlu budućnost, ako ne zbog sebe onda zboh mladosti. Kada riješimo prošlost, kazne se odgovorni, onda ne sumnjam da nam je zagarantirana budućnost - poručio je Marošević.

U ime predsjednik Saveza logoraša BiH prisutnima se obratio Sakib ef. Began.

- Ako se pretvorite u uho, čuti ćete govor žrtava i njihovu priču. Ovdje mrtvi živi i govori o prošlom vremenu. Dabogda se nijednoj nacionalnoj komponentni ne ponovilo. Oni su šehidi, svjedoci jednog vremena. Međutim, mi preživjeli u toj golgoti i nesretnom ratu smo, također, svjedoci i vrsta šehida koja svjedoči djelima koja su se dešavala. Ne treba žrtve nazivati stradalima, nisu vozili biciklo pa pali i stradali. Oni su ubijeni - poručio je ef. Began.  

Samo istinom do pravde

Ahmed ef. Purdić, izaslanik muftije sarajevskog, poručio je kako istina vodi činjenju dobra, a laž vodi u grijeh koji vodi u patnju na oba svijeta.  

- Put istine nije lahak, on je dug i pun prepreka. Samo se istinom može doći do pravde. Društvo u kojem nema pravde neće i ne može napredovati - poručio je ef. Purdić.

Nakon prigodnih obraćanja, položeno je cvijeće na spomen-česmi u Stupnom Dolu, a zatim su se obišla i mezarja žrtava.

Podsjetimo, kobnog 23. oktobra 1993. godine pripadnici specijalne jedinice Maturice, iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, na najkrvoločniji način su ubili 38 civila, od kojih su jedanaestero žive zapalili u jednoj kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.