SARAJEVO

Skaka: Mnogo nam znači Erdoanova podrška

Turski predsjednik odao počast Kasumagiću - Skaka za „Avaz“: Ovo je potvrda iskrene veze s BiH i Bošnjacima - Dženazu predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

S dženaze: Kasumagić je ostavio dubok trag u historiji Bošnjaka. Avaz

Piše: E. T.

24.10.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) jučer je u telefonskom razgovoru izrazio saučešće gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki povodom smrti njegovog djeda Ismeta Kasumagića.  

Skaka je za „Avaz“ izjavio kako je počastvovan pozivom predsjednika Erdoana, koji i na ovaj način potvrđuje svoju privrženost Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu.


Veza s BiH

Skaka tokom razgovora s Erdoanom. Avaz

- Mnogo nam znači ova podrška predsjednika Erdoana, istinskog lidera, državnika i prijatelja porodice u ovim trenucima. Naš dedo, rahmetli Ismet Kasumagić i predsjednik Erdoan su bili prijatelji. Kratko smo razgovarali, predsjednik Erdoan je naglasio svoju iskrenu vezu s BiH i Sarajevom - ispričao nam je Skaka. 

Kasumagić je jučer ukopan na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu.

Istinski borac

Dženaza-namaz u haremu Begove džamije u Sarajevu predvodio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. 

Dženaza-namazu prisustvovali su rodbina, prijatelji, ličnosti iz političkog i javnog života te građani. Kasumagić je preminuo u četvrtak u 93. godini. Bio je dugogodišnji član Organizacije “Mladi muslimani”, kojoj je pristupio davne 1943., kao 15-godišnji dječak.

Ministar, rektor, profesor...

Kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, Kasumagić je bio uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu. 

Bio je i profesor na fakultetu, a i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Također, bio je i rektor Univerziteta u Bihaću. Iza sebe je ostavio tri kćerke, mnogo unučadi i praunučadi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.