VLADA HNK

Prosvjetari traže isplatu presuda, više plaće, opremu, testiranje...

Sindikalisti traže izjednačavanje koeficijenata sa srednjim obrazovanjem, a zahtijevaju i povećanje plaće za 20 posto i to za nastavnike koji rade s jednim odjeljenjem u dvije grupe

Zgrada Vlade HNK: Upućeno nekoliko zahtjeva. Arhiv

Piše: M. Smajkić

24.10.2020

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su prema vlastima u HNK uputili seriju zahtjeva.


Dvije grupe

Tipura: Veliko nezadovoljstvo. Arhiv

Zahtjevi naslovljeni na premijera HNK Nevenka Hercega i ministra obrazovanja Rašida Hadžovića su utvrđeni, kako je rečeno, na sjednici Kantonalnog odbora tog sindikata, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u osnovnom obrazovanju, kao i radnopravni status i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih. 

U dopisu koji potpisuje Omer Tipura, predsjednik Sindikata, sindikalisti od kantonalnih čelnika, prije svega, traže isplatu po osnovu pravosnažnih presuda u korist zaposlenih, za koje su ustvrdili da ne teku po dogovorenoj dinamici, a što kod zaposlenika izaziva veliko nezadovoljstvo, jer, kako su napomenuli, ostali budžetski korisnici su obuhvaćeni isplatom materijalnih potraživanja.

Sindikalisti traže izjednačavanje koeficijenata sa srednjim obrazovanjem, a zahtijevaju i povećanje plaće za 20 posto i to za nastavnike koji rade s jednim odjeljenjem u dvije grupe, dok za one koji rade po više programa traže povećanje plaće za dva posto.

Osigurati opremu

Među zahtjevima su i nabavka opreme za zaštitu nastavnika i zaposlenih u osnovnim školama, kao što su maske, rukavice, te dezinfekciona sredstva, ali i testiranje zaposlenika i nastavnika kao u predškolskom obrazovanju te da u vrijeme vakcinacije prosvjetni radnici imaju prioritet.

- U slučaju obolijevanja od virusa COVID-19 tražimo 100-postotnu naknadu izostanka s posla. U slučaju da nastavni proces bude preusmjeren na online nastavu, što je izvjesno očekivati, tražimo od Vlade HNK i Ministarstva obrazovanja da što hitnije osiguraju informatičku opremu kako za nastavnike tako i za učenike - navedeno je u dopisu.

Nadzor u školama

Sindikalisti su zatražili i da savjetnici Pedagoškog zavoda izvrše nadzor u osnovnim školama kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li učionice kapacitete do 18 učenika te strožije mjere prema direktorima škola. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.