PRENOSIMO

Radončić: Čampara je najteži udarac za SDA, jer je otkrio tajni način obračuna s rivalima

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, govorio je za N1 televiziju

E. T.

Opis: Čampara je najteži udarac za SDA, jer je otkrio tajni način obračuna s rivalima

N1 Youtube

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, gostovao je u emisiji ''Dan uživo'' na N1 televiziji. U dinamičnom intervjuu Radončić je govorio o brojnim aktuelnim političkim i društvenim temama. Upitan da prokomentira situaciju s koronavirusom, posebno u Sarajevu, podsjetio je da smo, kada je bio ministar sigurnosti i predsjednik Koordinacijskog tijela BiH, „u daleko težim uvjetima, jer se tada nije znalo šta je korona, imali mnogo manji broj mrtvih i manje slučajeva zaraze, jer se bolje reagiralo“.

 

Čovićeva krivica

- U Sarajevu je problem da mora svako preuzeti svoj dio odgovornosti, i KCUS i Opća bolnica. Imamo jednu paradoksalnu situaciju da se naša Infektivna klinika na KCUS-u ne bavi koronavirusom. U okviru zdravstva postoje velike dubioze. Imate cijelu papazjaniju. Nema ministra zdravstva KS i to nije dobro, ali mi znamo da zdravstvom u Sarajevu ne upravlja ministar zdravstva, bio on iz DF-a ili SBB-a, nego upravlja gospođa Izetbegović - kazao je Radončić te dodao da su urađene velike i dobre stvari, ali da treba nastaviti.  

Na pitanje ko je kriv zašto još nema nove Federalne vlade, Izetbegović ili Čović, Radončić je rekao da svijet nije „crno-bijel“, ali da veću odgovornost ima Čović.

- Jer ima tu ultimativnost da ne želi da se imenuje bilo šta na federalnom nivou dok se ne riješi pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda - rekao je Radončić.

Na pitanje da prokomentira izjavu Milorada Dodika o zajedničkoj izjavi Srba i Hrvata kako BiH može da funkcionira, Radončić je kazao da je ta izjava dogovorena.

- Njima treba dvadesetak dana uoči izbora da naprave, kao svaki put, veliku dramu da se građani uplaše kako bi glasali za SDA, SNSD, HDZ, da ih niko ne pita zašto je Federalna vlada najgore reagirala kada je ekonomski odgovor na pandemiju u pitanju u Evropi - rekao je Radončić.

Nemoralne metode

Odgovarajući na pitanje o isključivanju Aljoše Čampare iz SDA, Radončić je kazao da se radi o najvećem udaru za SDA.  

- To je najteži udarac koji je stranka SDA, nakon tih starih, historijskih slučajeva, dobila napuštanjem jednog funkcionera. Čampara nije običan funkcioner SDA koji je napustio tu stranku, nego veoma nezgodan svjedok. On je, praktično, rekavši nekoliko puta da ne želi biti mač u tuđim rukama u obračunu s Radončićem, priznao ono što smo mi uvijek govorili - da su procesi protiv mene bili politički montirani. On je rekao veoma precizno: „Mi kao Čampare, braća, i gospodin Zvizdić“, koji je njihov rođak, „ne stojimo iza tih procesa, nego gospodin Izetbegović''. I mislim da je ta vrsta odlaska, gdje je on otkrio tu tajnu, koja, naravno, i meni pomaže da se politički bolje orijentiram kako ću se u budućnosti ponašati, nanio najveći udarac SDA, jer je otkrio neke nemoralne metode gdje se stalno igralo ping-ponga - rekao je Radončić.

On je negirao tvrdnju da ga s Čamparom veže animozitet prema čelniku OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

- Ja sam kao ministar sigurnosti bio najjači politički tjelohranitelj gospodina Mehmedagića. Kao suveren i moćan ministar koji nije iz SDA, sa snažnim međunarodnim reputacijama, snažno sam stajao ispred Mehmedagića i govorio da on odlično radi svoj posao kada je u pitanju borba protiv terorizma, ali se ja neću baviti njegovim diplomama i validnošću istih. To rade drugi organi. Neka se država bavi ako tu ima elemenata krivičnog djela ili nema. Postoje optužnice, postoji potvrđivanje optužnice, postoji fer suđenje. Ja želim da niko ne prođe ono što sam ja prošao, da procesi budu politički motivirani - kazao je između ostalog Radončić.

Izborne krađe

Odgovarajući na pitanje u vezi s kontaktima sa SDP-om, rekao da su te dvije stranke ostvarile rezultat koji im daje osnov za to.  

- SBB i SDP su, i pored brutalne izborne krađe koja će se ponoviti i sada, ipak napravili najjači rezultat kada se govori o federalnom nivou i svim kantonima i mnogo jači rezultat od Naroda i pravde i Naše stranke. Mi imamo u tri kantona KS, ZDK i TK dovoljno kapaciteta da promijenimo SDA. Hoće li se to dogoditi, vidjet ćemo. Imate ogroman kontinuitet, 30 godina su SDA i HDZ na vlasti. Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, u kojoj je promijenjena jedna stranka ili jedan lider nakon 30 godina vladanja, i to veoma uspješne koordinacije s NATO-om, međunarodnom zajednicom, Briselom i SAD, zašto se SDA ovdje za dvije godine ne bi našla u opoziciji - dodao je.

Nenadićeva vlada je neuporedivo bolja

O trenutnoj Vladi KS Radončić je kazao da se radi o vladi praktično u tehničkom mandatu.  

- Vlada gospodina Nenadića je neuporedivo bolja od prethodne. Mi smo danas poslije 45 godina pustili da se počne graditi Prva transverzala, koja je investicija od 23 miliona, samo u dijelu kod Željezničke stanice. U ponedjeljak se otvara tender za tunel na Kobiljoj Glavi od 60-70 miliona KM. Uradilo se dosta dobrih stvari, ovoj vladi nedostaje marketing - rekao je predsjednik SBB-a.

Ko god pobijedi, bit će prijatelj BiH

Na pitanje novinarke navija li za Džoa Bajdena (Joe Biden), demokratskog kandidata za predsjednika SAD, Radončić je rekao:  

- Moram vam reći jedan privatni razlog zbog kojeg bih navijao za Bajdena, on kada je dolazio u Sarajevo, spavao je u mom hotelu ''Radon Plaza'', imam i neke fotografije i zahvalnice, ali mi smo suviše mali da bismo javno govorili ko su naši favoriti. Neka Amerikanci to urade bez nas, ko god bude pobjednik, siguran sam da će biti prijatelj BiH.

Bošnjačka politika mora bježati od samoizolacije

- Sudbina bošnjačke politike mora biti bježanje od ovoga što nam se trenutno nameće - „erdoanovoskog sindroma“, jednog kolonijalnog pamćenja i svijesti i da budemo u samoizolaciji, već treba da budemo interaktivni i da razgovaramo i s Dodikom, i Vučićem, i Plenkovićem, i Milanovićem, i s Briselom i s Vašingtonom. Ja ću to uvijek kazati i to ne znači da ćete se, ako vi sjednete s gospodinom Dodikom, složiti, evo, naprimjer, s današnjom izjavom ili s gospodinom Čovićem - rekao je Radončić.

NA VRH

Podijeli članak na