SAZNAJEMO

SBB neće dozvoliti da se ljekarima snize plaće!

Drama zbog isteka reprezentativnosti Sindikata u KS

Ljekari u KS rade požrtvovano. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

28.10.2020

Sindikatu doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (SDMiSKS) istekla je reprezentativnost, što dovodi u pitanje prošlogodišnji kolektivni ugovor kojim su ljekarima povećane plaće za 15 do 20 posto, u zavisnosti od pozicije. To je kazao zastupnik SBB-a u Skupštini KS i šef Kluba ove stranke Zvonko Marić.

Prekinut ugovor

Marić: Tražimo rješenje. Arhiv

Upozorio je da prestanak reprezentativnosti može dovesti u pitanje kolektivni ugovor, ali da SBB neće dozvoliti da se u vrijeme pandemije koronavirusa ljekarima snize primanja.

- Oni ne ispunjavaju uvjete da im se produži reprezentativnost Sindikata, jer nemaju 30 posto članstva prema važećem zakonu. Očekivali smo da s nivoa Federacije dođe taj zakon o reprezentativnosti. Jer imali bi niže plaće za oko 500 KM. To bi bila vrlo loša poruka, s obzirom na to da doktori u ovim teškim vremenima rade izuzetno težak i složen posao, a još da im se umanji plaća - kazao je Marić.

Dodao je da se nastoji pronaći neko rješenje da do toga ne dođe.

- Naši ljekari rade požrtvovano. Neće biti oštećeni. Vodimo računa. Mora se naći najbolje rješenje za ljude koji su zaista u ovim trenucima dali sve od sebe za zaštitu zdravlja i liječenje oboljelih. Taj iznos od oko 500 KM predstavlja ono što je prethodno dogovoreno, odnosno da im plaća bude uvećana za 15 do 20 posto - istakao je Marić.

Predsjednik SDMiSKS, prim. dr. Izet Hočko kaže kako je Vrhovni sud FBiH donio presudu po kojoj se poziva Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS da ponovo utvrdi je li Sindikat reprezentativan.

Hočko: Izmjene Zakona. Arhiv

Proces u toku

- Sada je predmet kod nadležnog ministarstva. Da, može doći do poništavanja kolektivnog ugovora koji je potpisan u novembru prošle godine, a traje do 1. novembra 2021. Sindikat nema 30 posto članova doktora. Sve i kada bi svi doktori bili u članstvu, opet ne bi bilo dovoljno, jer imamo svega 15 posto zaposlenih u odnosu na ostale zaposlene u zdravstvu. Zato je Sindikat inicirao izmjenu Zakona o radu u dijelu koji se tiče reprezentativnosti Sindikata. Na tome radimo, proces je u toku da se taj iznos smanji na 14 posto - rekao nam je Hočko.

Trenutak za borbu

Hočko kaže da im je tražena dodatna dokumentacija koju su poslali prije nekoliko dana.

- Ipak, ne znači automatski da će se kolektivni ugovor poništiti. Ljekari nam odlaze svakako. Država je tu zakazala godinama. Nije trenutak za štrajk sada, ali je trenutak za ostale načine borbe. Trenutak je za bunt i da se traži krivična odgovornost za one koji su doveli zdravstvo na prosjački štap - zaključuje Hočko.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.