TUZLA

Evidentan napredak u radu FUP-a, puna podrška Ensadu Kormanu

Od januara do septembra podnesena 333 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu

Sa sjednice: Zadokumentirano 108 koruptivnih krivičnih djela. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

28.10.2020

Članovi Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su posjetili Terenski ured Tuzla za područje Tuzlanskog i Posavskog kantona Federalne uprave policije, kako bi se konkretnije upoznali sa aktivnostima, planovima i rezultatima rada ove organizacione jedinice, a što su im predstavili Ensad Korman, zamjenik direktora Federalne uprave policije i Smajil Klempić, v. d. načelnik Terenskog ureda i gdje su održali svoju redovnu sjednicu.

Razmatran izvještaj

Također, na sjednici je razmatran izvještaj o radu Federalne uprave policije za period januar – septembar 2020. godine, odnosno izvještaj o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije, za treći kvartal 2020. godine. 

Na temelju iznesenih rezultata i drugih pokazatelja Federalne uprave policije evidentan je napredak u radu, naročito u pogledu dokumentovanja i procesuiranja krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije, a što potkrepljuju podaci da je u periodu januar – septembar 2020. godine, podneseno nadležnim tužilaštvima 333 službena izvještaja o počinjenom krivičnom djelu kojim je obuhvaćeno 751 krivično djelo protiv 498 osoba.

U usporedbi sa rezultatima rada za isti period prošle godine, vidljivo je da je broj podnesenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu veći za 35,4 posto, broj otkrivenih krivičnih djela je veći za 36,1 posto, a broj prijavljenih osoba veći za 44,8 posto.

Posebno je istaknuta činjenica da je u izvještajnom periodu provedeno više složenijih istraga koje su rezultirale uspješnom realizacijom operativno-taktičkih akcija, čiji je krajnji ishod dokumentovanje organizovanih kriminalnih grupa, odnosno 60 krivičnih djela „Organizovani kriminal“ iz člana 342. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Kadrovsko jačanje

Također, dat je osvrt i na koruptivna krivična djela, gdje je Federalna uprava policije sprovela veći broj istraga u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a koje su rezultirale dokumentovanjem 108 krivičnih djela protiv 93 osobe. 

Kada je u pitanju institucionalni razvoj Uprave policije u pogledu kadrovskog jačanja, u izvještajnom periodu su pokrenute aktivnosti na prijemu policijskih službenika, državnih službenika i namještenika.

Nezavisni odbor je na ovoj sjednici prihvatio sve izvještaje, a u konačnici članovi Odbora su pohvalili rad zamjenika direktora, te mu dali punu podršku u budućem radu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.