KRIZA

Dodik: Nema vanrednog stanja ni zatvaranja granica

Prema njegovim riječima, nastava za ovu sedmicu neće biti izgubljena i morat će da se nadoknadi

G. M. / Srna

Dodik: Vratiti učenike u škole

Foto: Arhiv


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da od ponedjeljka treba vratiti nastavu u škole kako je i bilo predviđeno, ističući da je odluka donesena za ovu sedmicu, zbog potrebe da se relaksira situacija, da se smanji izloženost djece i zaštiti nastavno osoblje.

- Ostajemo pri tome da je to bila ozbiljna i odgovorna mjera i svima koji na ovome žele da izazovu pažnju javnosti moramo da kažemo da griješe. Ali, školama i lokalnim zajednicama treba dati obavezu da odlučuju u pojedinim slučajevima na bazi epidemioloških i drugih procjena - rekao je Dodik.

Dogovor s Vučićem

Prema njegovim riječima, nastava za ovu sedmicu neće biti izgubljena i morat će da se nadoknadi.

Dodik je dodao da nije bilo moguće odjednom preći na online nastavu, te poručio da se mora napraviti sistem da se u slučaju obustavljanja nastave odmah može osigurati nastava na daljinu.

- Smanjenje rada ugostiteljskim objektima je nužna i neophodna mjera i zato s njom treba da se nastavi, ali ona mora da bude pooštrena, a polemike na ovu temu moraju da prestanu - naglasio je Dodik obraćajući se na sastanku koji je povodom složene epidemiološke situacije u Banjaluci organizirala predsjednica Republike Željka Cvijanović.

Dodik je dodao da Republika Srpska neće uvoditi vanredno stanje, ali da traži od ljudi da se poštuju donesene mjere.

 - Republika Srpska treba da utvrdi stav da ne treba zatvoriti granice i to prenese na nivo BiH. Sa predsjednikom Srbije sam dogovorio da se neće ni u kakvim okolnostima zatvoriti granice između RS i Srbije - naglasio je Dodik.

On je rekao da cilj mora biti očuvanje privrednih aktivnosti i radnih mjesta, te da bez obzira što su fondovi iscrpljeni, treba vidjeti kako da se kreiraju novi vidovi pomoći ugroženim sektorima.

Zatvoriti noćne klubove

On je apelirao na građane da poštuju mjere, da nose masku i drže distancu i da se ne okupljaju.

- Vikendom treba zabraniti javne proslave i žurke u privatnim i ugostiteljskim objektima. Noćne klubove zatvoriti. Medije okupiti i ponovo krenuti sa masovnim informacijama koje treba da dođu do svih građana RS - poručio je Dodik.

 Prema njegovim riječima, situacija postaje teška i složena i traži da se ovom krizom mora suvereno upravljati bez nejasnoća u njenom provođenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na