ISLAMSKA ZAJEDNICA

Centralni mevlud večaras u Gradskoj džamiji u Bihaću

Ovim mevludom bit će obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini - 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina "Preporod", saopćeno je

Rijaset sačinio poseban plan aktivnosti. Ilustracija

Piše: A. J.

29.10.2020

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sačinio je poseban plan aktivnosti povodom mevluda u uvjetima pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, bit će održan u Gradskoj džamiji u Bihaću večeras u 18.30 sati

- Ovim mevludom bit će obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini -  50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina "Preporod" - saopćeno je iz Rijaseta.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

- Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao „usvetun hasenetun“ -divan uzor, iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti - navode iz IZBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.