INTERVJU

Direktor Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović: Glasanje putem pošte je u potpunosti kompromitirano!

Uvijek postoji način i ima dovoljno vremena da se izborimo s malverzacijama

Jovanović: Evidentirano 880 izbornih nepravilnosti. Arhiv

Razgovarao: Erdin Halimić

31.10.2020

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” u periodu od 7. septembra do 25. oktobra ove godine zabilježili su 880 izbornih nepravilnosti. 

O nepravilnostima i malverzacijama pred predstojeće lokalne izbore, ali i o prevarama prijavama za glasanje putem pošte, u intervjuu za “Dnevni avaz” govorio je direktor Koalicije Dario Jovanović.


Brojne prijave

Koja su saznanja Koalicije “Pod lupom” u vezi s izbornim malverzacijama pred ovogodišnje izbore? 

- Najveći broj prijava izbornih nepravilnosti odnosi se na preuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju, zloupotrebu javnih resursa i funkcija u svrhu kampanje, pristrasno izvještavanje medija i zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte. Ponavljaju se i već tradicionalne izborne nepravilnosti koje narušavaju integritet izbornog procesa.

Sprema li se izborna krađa pomoću glasanja putem pošte, a na šta ukazuju brojni analitičari?

- Krađe i zloupotrebe identiteta građana u svrhu prijava za glasanje putem pošte su izborna nepravilnost koja je u najvećoj mjeri obilježila dosadašnji predizborni period. CIKBiH je primio rekordan broj prijava za glasanje putem pošte, blizu 130.00 zahtjeva. Broj odbijenih zahtjeva je, također, rekordan, oko 28.000. Do sada je CIK-u, prema informacijama kojima raspolažemo, prijavljeno više od 3.500 slučajeva u kojima su lični podaci građana zloupotrijebljeni za prijavu za glasanje putem pošte bez njihovog znanja. 

- To znači da je neko drugi namjeravao glasati umjesto ovih osoba, što je najveća izborna prevara i krivično djelo. Stava smo da je glasanje putem pošte proces koji je skoro u potpunosti kompromitovan i da je hitno potrebno razmotriti promjene u načinu glasanja osoba registrovanih izvan BiH. Neophodno je uvesti i dodatne sigurnosne mehanizme provjera da li prijavljene osobe zaista imaju prebivališta na adresama navedenim u prijavama, a u saradnji s institucijama drugih država.


Poštivanje rokova

Postoji li način da se u ovo malo vremena što je ostalo izborimo s brojnim nepravilnostima?

- Da. Uvijek postoji način i uvijek ima dovoljno vremena. Preduslov za to je postojanje proaktivnog pristupa u radu izborne administracije, istražnih organa i nadležnih tužilaštava i sudova kako bi se izborne nepravilnosti i prevare blagovremeno i adekvatno sankcionisale. U prethodnim godinama se, nažalost, stekao utisak da političke stranke u ovoj državi rade šta žele i da za njih zakoni ne važe. Ovo je omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u otklanjanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Hoće li Koalicija “Pod lupom” i ovaj put imati svoje nezavisne posmatrače i koja su dosadašnja iskustva s terena u ovom predizbornom periodu?

- Koalicija „Pod lupom“ implementira EU projekt STEP. Imamo 100 dugoročnih posmatrača na terenu koji prate rad lokalne izborne administracije. Na izborni dan, 15. novembar, angažovat ćemo 3.000 nestranačkih, građanskih posmatrača.

Čekamo odluku suda

Kako komentirate odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka kojom je CIK-u zabranjeno objavljivanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska? 

- Centralni birački spisak i izvod iz Centralnog biračkog spiska su javni. To je rečenica iz Izbornog zakona BiH. CIKBiH je omogućio javnosti uvid u izvod, međutim, prema rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka, CIK-u je naloženo uklanjanje izvoda sa zvanične internet-stranice. Prema informacijama kojima raspolažemo, CIK će pokrenuti tužbu protiv Agencije. Konačnu odluku donijet će sud.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.