IZBORNI DAN

Hoće li biti dovoljno mobilnih timova za glasanje zaraženih

Dobivamo informacije da pojedine lokalne izborne komisije odbijaju da implementiraju epidemiološke mjere na terenu, što je ugrožavanje zdravlja građana, kaže Jovanović

Trenutno je u BiH aktivno oboljelo više od 30.000 građana. Arhiv

Piše: E. Halimić

10.11.2020

Broj aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom u BiH zaključno s jučerašnjim danom premašio je cifru od 30.000. Pretpostavlja se da je broj osoba koje se nalaze u izolacije višestruko veći, što pod znak pitanja dovodi i izlaznost na lokalne izbore.


Instrukcija CIK-a

Naime, prema instrukciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH, osobe koje se nalaze u izolaciji ili na bolničkom liječenju glasat će putem mobilnih timova. Prema propisima, mobilni tim je definiran kao poseban tročlani tim, koji u svom sastavu treba imati najmanje jednog zdravstvenog radnika koji je specijalno opremljen u kombinezonu. U nekim manjim općinama građanima će na raspolaganju biti jedan mobilni tim, a negdje i dva. Negdje ima i više mobilnih timova. 

Pojašnjeno je da će broj mobilnih timova putem kojih će glasati zaraženi zavisiti i od toga koliko će se takvih osoba prijaviti da obavi glasanje. Zbog kompliciranosti epidemiološke situacije CIK je omogućio da osobe pozitivne na koronavirus i one koje se nalaze u izolaciji podnesu zahtjev i dokažu da su u takvom statusu najkasnije 72 sata prije dana izbora, a izuzetno i na sam izborni dan do devet sati.

Direktor koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović za „Avaz“ je kazao da slabo ko ima predstavu kako će izgledati izborni dan.


Jovanović: Ovo je izazov za sve. Arhiv

- Moram reći da su izbori u okolnostima pandemije izazov za sve, a posebno za građane. Više je rizika, neminovno je da će se glasanje negativno odraziti na epidemiološku situaciju u državi. Dobijamo informacije da pojedine lokalne izborne komisije odbijaju da implementiraju mjere na terenu, što je ugrožavanje zdravlja građana. Drugi rizik je po izlaznost, imamo bojazan građana da izađu na izbore, što će rezultirati smanjenjem izlaznosti i što odgovara samo strankama na vlasti. Jer, te stranke imaju jako biračko tijelo i veliki broj stranačkih ljudi koje su na neki način „kupili“ kroz korumptivne mehanizme – istakao je Jovanović.

Dodao je da se poseban rizik odnosi na biračko pravo, tačnije na glasanje osoba koje su zaražene koronavirusom.


Poseban rizik

- Dobro je da postoje mobilni timovi za Covid pacijente. Važno je da se te osobe obrate lokalnim izbornim komisijama i da se prijave za glasanje. Ali tu se onda postavlja pitanje broja tih timova u odnosu na broj osoba koliko će biti građana u izolaciji. Moraju svi građani obići i omogućiti im da glasaju. Broj od oko 60.000 građana u izolaciji je dosta velik i to je značajan izazov. Po nekim općinama ćemo imati i više od 500 osoba u izolaciji – pojasnio je Jovanović. 

Važnost posmatrača

- Postoji rizik i po posmatranje na izborima, važno je poslati poruku da izbori nemaju smisla bez posmatranja. Nikom ne bi trebalo biti uskraćeno pravo posmatranja na izborima, bez obzira što postoje određene epidemiološke mjere. Posebno bi naglasio važnost nestranačkih posmatrača, kojih je oko 3.000. Bez ove kontrole mnogo toga može biti dovedeno u pitanje – istakao je Jovanović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.