Kantonalni odbor SDP-a

Vranić: Rukovodstvo KCUS-a selektivno prima pacijente, ponašaju se kao centar moći

Za šest godina nije donio nikakav zakonski akt i nije se zapitao šta se dešava unutar KCUS-a

A. Č.

Doktor Haris Vranić

Foto: Arhiv


Kantonalni odbor SDP-a BiH na današnjoj konferenciji je upozorio na neefikasno funkcioniranje zdravstva u Kantonu Sarajevo za vrijeme pandemije.

Doktor Haris Vranić, član Upravnog odbora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", poručio je da je zdravstvo KS u rasulu jer nema nikakve koordinacije zdravstvenih ustanova, nema ministra zdravstva, niti se zna ko uopće upravlja zdravstvenim sistemom.

- Ulazimo u period kada je veliki izazov pred nama, prije svega zdravstvenim radnicima. Problem je prvenstveno unutar sistema Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji se ponaša kao centar moći bez ikakve kontrole - kazao je Vranić.

Osvrnuo se i na rad federalnog ministra zdravstva.

Za šest godina nije donio nikakav zakonski akt i nije se zapitao šta se dešava unutar KCUS-a, zašto ljekari odlaze, zašo se gase neke klinike. Prema zakonu, klinike se ne mogu gasiti, ni spajati, niti preimenovati, a da nema bilo kakve saglasnosti koja će biti unesena u Statut i objavljena u Službenom listu", rekao je Vranić.

Otkrio je da je sinoć bio dežurni u Općoj bolnici te da se jednom pacijentu pogoršalo stanje pa je odlučeno da se prebaci na KCUS

- On je bio u kolima više od sat dok nismo nekim i privatnim vezama uspjeli da ga smjestimo. To nam pokazuje da nema nikakve komunikacije KCUS i vlasti, jer oni bi trebali da primaju teške pacijente. Ja ih molim nakon ovoliko godina, da odstupe i daju rukovođenje nekome ko zna. Znam da to neće uraditi. Nije samo problem u vrhu menadžementa, problem je i u onima koji ga prate - zaključio je Vrančić ističući da rukovodstvo KCUS-a na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović selektivno prima pacijente.

Iz SDP-a BiH su poručili da je "došlo pet do 12 do potpunog kraha zdravstvenog sistema u KS", zbog čega se osjećaju dužnima reagovati.

NA VRH

Podijeli članak na