UPOZORENJE CIK-U

Nešić: Otvara se prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači

On je istakao da se na ovaj način ugrožava legitimitet izbora, a i legalitet

G. M. / Srna

Nešić uputio apel CIK-u

Foto: Arhiv


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je danas od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se odredi prema pokušajima određenih općinskih i gradskih izbornih komisija da na biračkim mjestima dozvole prisustvo odabranih akreditiranih posmatrača političkih stranaka, navodeći da se time se otvara prostor da izbore odlučuju brojači, a ne birači.

- DNS-u ne treba ukraden glas, ali nećemo dozvoliti ni da naši glasovi budu pokradeni. Pod izgovorom virusa korona pojedine općinske i gradske izborne komisije daju instrukcije biračkim odborima da na dan izbora, zbog ograničenog prostora na biračkim mjestima, dozvole prisustvo najviše dva akreditovana posmatrača i sami odrede koja su to dva posmatrača, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH - rekao je Nešić.

On je istakao da se na ovaj način ugrožava legitimitet izbora, a i legalitet, "s obzirom na opštepoznati princip fiktivne registracije političkih subjekata i kandidata upravo radi dobijanja mjesta u biračkim odborima zbog čega se često dešava situacija da jedna politička partija u potpunosti kontroliše cijeli birački odbor - saopćeno je iz DNS-a.

Dodaje se da, ukoliko ovakve namjere budu realizirane, „možemo doći u situaciju da se na velikom broju biračkih mjesta dese zloupotrebe bez mogućnosti da se spriječe prisustvom akreditovanih posmatrača, čime se u pitanje dovodi izborna volja građana, a izbori svode na partijske brojače glasova".

On je od CIK-a zatražio da ovo pitanje razmotri krajnje ozbiljno i ponudi pisano tumačenje ko i pod kojim uvjetima može spriječiti prisustvo posmatrača na biračkim mjestima.

Nešić je dodao da DNS i on lično podržavaju sve epidemiološke mjere, te da je zaštita ljudskih života i zdravlja najvažnija, ali da "ne smije biti zloupotreba teške epidemiološke situacije radi kršenja Izbornog zakona i izbornih krađa".

Više o temi DNS

PREDSJEDNIŠTVO STRANKE
Odluka o koalicijama DNS-a na opštinskim odborima

Više o:

DNS Nenad Nešić CIK
NA VRH

Podijeli članak na