STAVOVI

Džaferović uspješnom ocijenio posjetu Pakistanu

Potpisani sporazum neće riješiti migrantsku krizu jer je od ukupnog broja migranata koji su u BiH 25 ili 30 posto iz Pakistana, ali će pomoći se uspješnije nosimo s tim zaista velikim problemom, rekao je Džaferović

Džaferović s predsjednikom Pakistana. Predsjedništvo BiH

A. J. / Fena

5.11.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović okončao je danas, kako je kazao u razgovoru za Fenu, uspješnu dvodnevnu posjetu Islamskoj Republici Pakistan.


Nakon što je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da Džaferović otputuje u Pakistan za nju su se i najbolje pripremili kako bi ta posjeta imala rezultate za BiH, a prije svega, naveo je, ojačani su dobri prijateljski odnosi između dviju zemalja te je otvorena perspektiva za njihovo unapređenje.


- Pakistan je prijateljska zemlja BiH i obrnuto. Pakistan je bio uz nas kada nam je bilo najteže jer su pakistanski vojnici učestvovali u UNPROFOR-u te u jedinicama SFOR-a radeći na stabilizaciji mira u BiH. Uvijek su osjećali teškoće koje smo mi doživljavali. To mogu samo prijatelji. Zato smo ovom posjetom te prijateljske odnose potvrdili i uvjeren sam i osnažili - kazao je Džaferović.


Naglasio je kako je tokom susreta razgovarano i o ekonomskoj saradnji koja sada na godišnjem nivou iznosi 4,5 miliona eura što je nezadovoljavajuće jer su potencijali brojni.


Organizirani su sastanaci s predstavnicima privrednika i privrednih komora te ministrom ekonomije gdje se tragalo za načinima kako pojačati ekonomsku saradnju te je Džaferović izrazio uvjerenje da će se to i dogoditi u narednom periodu.


Mješovita grupa za ekonomsku saradnju između BiH i Pakistana također bi trebala početi rad već početkom naredne godine, a Džaferović je izrazio nadu da će se ona usmjeriti ka konkretnim projektima kako bi se saglede koje su to sve mogućnosti robne razmjene.


- Ovim su se otvorila brojna područja, a sada je do Vijeća ministara BiH, vlada na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i do pojedinih ministarstava. Vrata su im otvorena kada je Pakistan u pitanju između ostaloga i ovom posjetom - stava je Džaferović.


Kao važan segment posjete izdvojio je potpisivanje dva sporazuma od kojih se jedan odnosi na naučno-tehnološku saradnju, a drugi na pitanje readmisije koji će pomoći BiH da se uspješnije nosi s migrantskom krizom.


- Potpisani sporazum neće riješiti migrantsku krizu jer je od ukupnog broja migranata koji su u BiH 25 ili 30 posto iz Pakistana, ali će pomoći se uspješnije nosimo s tim zaista velikim problemom - pojasnio je Džaferović.


Smatra da BiH u borbi s migrantskom krizom prije svega štiti svoju istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom preko koje migranti i dolaze u BiH.


- Dobili smo ovaj sporazum s Pakistanom koji mnoge države nisu mogle da dobiju. BiH je dobila pristanak pakistanske strane da se to realizira, zbog čega im zahvaljujem - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


Predsjednik Islamske Republike Pakistan Arif Alvi uručio je danas Džaferoviću najviše državno odlikovanje Nishan-e-Pakistan.


Džaferović kaže da je to velika čast za njegovu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za njega lično jer je to priznanje za državu koju predstavlja.


- To je priznanje za sve nas. Radi se o priznanju koje će dodatno i samo po sebi učvrstiti naše dobre prijateljske odnose. Zahvaljujem se predsjedniku Pakistana jer u meni prepoznao osobu koju treba uvrstiti u red onih koji su do sada primili ovo prestižno priznanje - zaključio je Džaferović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.