POTVRĐENO

Zakočen prijem 300 kadeta u Graničnu policiju BiH!

Vijeće ministara dalo zeleno svjetlo, ali mora biti imenovana Komisija, koja broji pet članova

Granična policija: Novi kadar itekako potreban. Arhiv

Piše: M. Aščić

7.11.2020

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine još nije dostavilo Graničnoj policiji imena dva člana Komisije za izbor i imenovanja 300 kadeta u ovu policijsku agenciju, čime je cijela procedura zakočena!

Mjera izolacije

Ovakva neshvatljiva odluka dolazi u trenutku kada se Granična policija, koja godinama ukazuje na nedostatak policijskih kadrova, mjesecima bori s migrantskom krizom, i to u jeku pandemije koronavirusa.

Da stvar bude gora, čak 104 pripadnika ove agencije je u samoizolaciji, od čega ih je 52 pozitivno. Ostalima je izrečena mjera izolacije jer su bili u kontaktima sa zaraženima. Sve ovo usložnjava rad službenika na terenu.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Zorana Galića. Tvrdi da je Vijeće ministara sredinom septembra odobrilo prijem te da je GP završila svoj dio posla i pokrenula postupak.

Hoffman: Imamo 52 zaražena službenika. Arhiv

Nema čekanja

Međutim, od pet članova Komisije, koju treba imenovati Galić, dva mora dostaviti Ministarstvo sigurnosti, a riječ je o državnim službenicima. 

- Granična policija je 5. oktobra poslala akt Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem se traži dostavljanje podataka o dvojici članova koji će biti u sastavu Komisije za izbor. Ali nikada nismo dobili odgovor. Nama je svaki dan bitan, s obzirom na stanje s nedostatkom kadrova i pandemijom - kaže Hoffman.

Smatra da je Vijeće ministara dalo odobrenje za zapošljavanja i da se tu više nema šta čekati.

- Sada je na Ministarstvu sigurnosti da obavi svoj dio posla kako bi pokrenuli proceduru oko izbora i imenovanja. Potrebno je raspisati konkurs. No, ništa se ne može raditi dok se ne imenuje Komisija. Pitanje je sada hoće li rokovi biti ispoštovani - ističe Hoffman.

Ko želi u Komisiju

Prema nezvaničnim informacijama, razlog zašto Ministarstvo sigurnosti nije dostavilo imena je taj što pojedini pomoćnici ministra sigurnosti Selme Cikotića sebe vide u radu ove komisije. Na taj način oni ugrožavaju kompletan izbor i svejedno odugovlače cijeli postupak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.