MOSTAR

Obilježena 27. godišnjica rušenja Starog mosta

Pažnja cijelom svijetu da se ovakav zločin više nikada nikome i nigdje ne dogodi, kaže Oručević

Piše: M. Smajkić

9.11.2020

Tačno u 10.16 sati, uz zvuk sirene za opću opasnost i skokom bez aplauza kojeg je izveo Kenan Juklo, član Kluba skakača u vodu „Mostari“ danas je obilježena 27.godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta u Mostaru .

I na ovu godišnjicu mostarski osnovci su, simbolično, u hladnu Neretvu spustili na stotine ljiljana, a obilježavanju rušenja jedne od najljepših ćuprija na svijetu prisustvovali su i brojni građani.

- Mi iz Kluba skakača u vodu „Mostari“, svake godine, evo 27. put obilježavamo ovu tužnu godišnjicu, bez velikih govorancija i skupljanja, kako bi skrenuli pažnju cijelom svijetu da se ovakav zločin više nikada nigdje i nikome ne dogodi - izjavio je Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu „Mostari“.


Sa obilježavanja. M. Sm.

Među onim Mostarcima koji svake godine prisustvuje obilježavanju ove godišnjicie je i Ramiz Tiro, bivši logoraš, koji je u zloglasnim logorima proveo 262 dana.

Vijest o rušenju Starog mosta dočekao je u logoru Heliodrom. Pored spavaonica u kojima su bili nalazila su se dva tenka koja su gađala Mostar i, kako je kazao, njihove familije, prijatelje, sugrađane.

- Prazni stomaci su nam se prevrtali, a na vijest da je Stari srušen plakali smo kao mala djeca. Bio nam je to najteži trenutak koji smo doživjeli u logoru - prisjetio se Tiro.

Stari most djelo je osmanskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u periodu između 1557. i 1566. godine. Srušen je artiljerijskim projektilima sa položaja HVO-a. Obnova ovog jedinstvenog monumenta u svijetu, počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.