IZ ARHIVA

Sarajlije dočekale Bajdena raširenih ruku

U maju 2009. godine tadašnji potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden bio je smješten u hotelu „Radon Plaza“

Piše: G. M.

9.11.2020

Poduzete snažne mjere sigurnosti - Avaz
U Banjoj Luci tada organizirani protesti zbog posjete - Avaz
Hotel ''Radon Plaza'' bio okružen zaštitnim prstenom - Avaz
Osoblje Američke ambasade u Sarajevu u razgovoru s Bajdenom - Avaz
Ispraćaj na Sarajevskom aerodromu - Avaz
+3

Tokom 29-satnog boravka u Sarajevu u maju 2009. godine tadašnji potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden (Joseph Biden) bio je smješten u hotelu „Radon Plaza“. Sarajevski hotel tada je bio najsigurnije mjesto na svijetu. „Dnevni avaz“ donosi ekskluzivni fotožurnal iz arhiva našeg lista.

Tokom dvije sedmice priprema za Bajdenovu posjetu Sarajevu provjeru su prošli i članovi osoblja u hotelu „Radon Plaza“, a prekontroliran je i skoro svaki detalj u zgradi, počevši od klima-uređaja, evakuacijskih izlaza, svih prilaza objektu, protupožarne zaštite, liftova...

Niz sastanaka

Od autobusa je napravljen zaštitni prsten oko hotela i parkinga.

Suočen s vremenskom razlikom, Bajden se nedugo po dolasku smjestio u predsjednički apartman. Tu je prvo objedovao, a potom spavao sve do podnevnih sati, kada su počele pripreme za niz sastanaka koje je tog dana održao s čelnicima naše zemlje te političkih stranaka.

Radni dio dana Bajden je okončao oko 21 sat povratkom u apartman. U kuhinji „Radon Plaze“, odnosno restorana „Plava prizma“ osoblje je bilo u punom kapacitetu, spremno da pripremi najzahtjevnija jela za večeru tadašnjeg američkog potpredsjednika.


Uručene zahvalnice

Prije večere Bajden se u kongresnoj dvorani „Radon Plaze“ sastao s američkim osobljem u BiH te održao kratak govor, nakon čega je otišao na spavanje. Svi koji su bili na usluzi Bajdenu tokom njegovog boravka u „Radon Plazi“ kažu da je on bio najmanje zahtjevan gost i više nego skroman u izboru jela i pića.

Doček na aerodromu

Bajdena su u 3.45 sati na Aerodromu Sarajevo dočekali tadašnji američki ambasador u BiH Čarls Ingliš (Charles English), ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, generalni sekretar Predsjedništva BiH Ranko Ninković i gradonačelnik Sarajeva, rahmetli Alija Behmen. Sastao se i s članovima Predsjedništva BiH, a ovom susretu je prisustvovao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana (Javier), koji je, također, tada boravio u BiH. Održao je i historijski govor u Parlamentu BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.