MUJO HOŠIĆ ZA AVAZ

Zašto kod nas umiru svi koji dođu na respirator

Za korištenje respiratora struktura pluća mora biti očuvana, što na žalost u ovom slučaju je to nemoguć, kaže Hošić

Hošić: Stvara se edem koji onemogućava ulazak kiseonika u krvotok. Arhiv

Piše: Z. Karić

10.11.2020

Pulmolog Mujo Hošić objasnio je za „Avaz“ zašto pacijenti oboljeli od koronavirusa koji su priključeni na respirator uglavno izgube bitku za život. Kao razlog je naveo fenomen citokinske oluje koji rezultira teškim upalnim promjenama u organizmu.

- Medicinski tzv. citokinska oluja se javlja kada organizam ne da odbrambeno djeluje nego pretjerano djeluje na strano tijelo. Ovoga puta je to koronavirus. U tom pretjeranom djelovanju organizam počne sam sebe uništavati, a u plućima, gdje se razmjenjuju gasovi, se tada počinju stvarati alveole mjehurića. Stvara se edem koji onemogućava ulazak kiseonika u krvotok, dolazi do začepljenja krvnih žila u bubrezima i drugim organima i ubrzo do zatajenja vitalnih sistema organa u organizmu - kaže Hošić.


Oboljeli od koronavrusa koji završe na respiratoru su uglavnom u termalnoj fazi bolesti. Ilustracija

Pluća se, upozorava on, pojavom citokinske oluje brzo napune tečnošću i tu respirator više ništa ne može pomoći jer pluća nisu čista i onemogućen je protok zraka. Nego, eto, u medicini ono kad ne može ništa i dalje probaš da spasiš život, ali znaš da vjerovatno neće uspjeti. Hošić dodaje da se sve to dešava kada virus napadne oba plućna krila i gdje više nema uopće slobodne površine gdje se razmjenjuju gasovi i tada je apsolutno svejedno šta se stavlja.

- Tu bi, teoretski, mogao pomoći aparat što ima Amerika. Riječ je o ekstrakorporalnoj membranskoj oksigenaciji. Taj aparat ide van pluća i kroz njega prolazi krv koja prima čisti kisik te se takva vraća u tijelo.

Respiratori su, kaže Hošić, fantastična stvar kod udesa gdje su pluća potpuno očuvana, a samo je poremećen centar za disanje te je pacijentu potrebno da vještački diše. A, u slučaju koronavirusa pluća stradaju te tu respirator slabo ili nikako pomaže.

- Za korištenje respiratora struktura pluća mora biti očuvana, što na žalost u ovom slučaju je to nemoguć jer je poznato da koronavirus napada direktno pluća. Oboljeli od koronavrusa koji završe na respiratoru su uglavnom u termalnoj fazi bolesti i tu više niko nije zaštičen. Može biti mlad i „čistog“ zdravlja, ali, ako su pluća stradala, ako ih je zahvatila citokinska oluja to je opasno – dodao je Hošić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.