ČLAN KRIZNOG ŠTABA

Čerkez: Emotivan sam, je li treba da pobijemo ljude treće životne dobi

Situacije je vrlo ozbiljna, a da skoro niko ništa ne radi, rekao Čerkez

Sa današnje pres konferencije. N. Ajnadžić

Piše: A. Č. - N. Aj.

10.11.2020

Član Kriznog štaba Ministarstva zravstva FBiH Goran čerkez istakao je na današnjoj pres konferenciji da je situacije je vrlo ozbiljna, a da skoro niko ništa ne radi. 

- Ovo se odnosi na one koji trebaju da vrše nadzor na provođenju mjera. Policija dozvoljava kršenje mjera. Nije moguće da oni ne znaju gdje se i šta se dešava, a da građani znaju. Što se tiče političkih skupova, ja ne bih koristio neprimjerene riječi, ali ovo je necivilizirano. Diskoteke rade. Jedni govore da ima virusa, drugi da nema. A svi su postali epidemiolozi. Jako je teško raditi u ovakvoj situaciji. Svjedoci smo aposlutne pasivnosti. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj je skoro sve spalo na zdravstveni sistem. Osam mjeseci od krize je prošlo i sada se pitamo da li sistem funkcionira. Situacija je ozbiljna - rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba.

Za sve skupove važi isto pravilo, a ovi koji krše te mjere trebali su biti sankcionirani, dodao je Čerkez. 

- Nije policijski sat kao što su prenijeli. Riječ je o ograničavanju kretanja. Svi koji rade od 23 do 5 ujutro će se moći kretati. Ostali će morati biti u kućama. To je način da smanjimo kontakte. 

Želim iskazati puno poštovanje zdravstvenim radnicima. Samo se njih kritizira. Na 2,5 miliona stanovnika imamo 156 anestiziologa. Malo je zdravstvenih radnika. Nećemo moći odgovoriti isazovu ako se ne uozbiljimo. Broj smrtnosti treba analizirati. Da li treba da pobijemo treću životnu dob neogovornim ponašanjem - rekao je Čerkez.

Rekao je i da su mnogi zdravstveni radnici iznajmili stanove kako se zobg sigurnosti ne bi vraćali svojim porodicama i njih izložili riziku.

- Samo idu kritike po Kriznom štabu, a ne po političarima koji organiziraju skupove. Imamo situacije u Sarajevu gdje ljudi ne mogu više da izdrže. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.