REAKCIJE

Kome je upućena poruka Islamske zajednice BiH

Ne može niko biti izvan sistema i pacijenata. Tako sam ja shvatio poruku, kaže Drljević <195> Poruka za obje zdravstvene ustanove u Sarajevu, ističe Nakaš

Sve institucije moraju raditi na zaštiti zdravlja građana. Arhiv

Piše: E. Halimić

12.11.2020

Islamska zajednica u BiH uputila je jasnu poruku, istakavši da su zdravstveni radnici na granici izdržljivosti te se plaše da će početi popuštati i gubiti dah.  

Akcentirali su da usvojene mjere zaštite očigledno ne daju očekivane rezultate, ili zato što nisu adekvatne ili što se ne primjenjuju. Na ovaj način upućena je jasna poruka nadležnima da je krajnje vrijeme da se svi uozbilje i da počnu raditi svoj posao, a kako bi se sačuvali životi građana.

Jasno rečeno

Drljević: Bilo je vrijeme da se uputi poruka. Arhiv

Voditelj Infektivnog odjela Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, prim. dr. Ednan Drljević za „Avaz“ je kazao da jasnija poruka od ove ne može biti.

- Poruka se odnosi na sve nas, na zdravstvene radnike i na politiku. Mislim da je bilo i vrijeme da Islamska zajednica uputi ovakvu poruku. Sad se svi trebaju uozbiljiti, te prestati da se bave stvarima koje nisu primjerene ovom trenutku u kojem se nalazimo. Svi treba da se uhvatimo za jedan štap i da pokušamo riješiti ovu situaciju, jer nam već sad izmiče vrijeme - poručio je Drljević.

Dodao je da će, ukoliko se na ovaj način dalje nastavi, doći do raspada zdravstvenog sistema.

- Tako sam ja shvatio ovu poruku. Ne može niko biti izvan sistema i pacijenata. Treba da prestanu podmetanja, a meni već treći put šalju inspekciju, i to treći put u sedam dana. Žele da vide moje dokumente, nemam riječi za ovo što oni rade. Čime se oni bave, a na KCUS-u imamo 800 praznih bolničkih kreveta, s druge strane mi ovdje puni i za 15 dana smo napravili izvanredan odjel. Oni se bave efemernim stvarima, gledaju kako kome podmetnuti umjesto da rade s pacijentima. Čovjek je u osnovi našeg posla - istakao je Drljević.

Sve institucije

Nakaš: Sve snage staviti u funkciju. Arhiv

Ugledni sarajevski infektolog Bakir Nakaš kazao nam je da je ovo poruka vrijedna pažnje.

- Posebno jer su istaknuti zdravstveni radnici koji su stvarno pri kraju svojih mogućnosti. Indirektno je ovo poruka svim institucijama i koja ukazuje da u ovom trenutku ne bi trebale postojati nikakve razlike i da, ako postoje, moraju se ostaviti po strani za bolja vremena - kazao je Nakaš.

Dodao je da sve snage treba staviti u funkciju liječenja građana.

- Ako je ovako posmatramo, ovo je poruka za obje zdravstvene ustanove u Sarajevu i sve što se dešava u posljednje vrijeme. Ovo je sad nepotrebno, a vrijeme je da se svi okrenu svom poslu i da zajednički djeluju na zaštiti zdravlja građana - rekao je Nakaš.

Gavrankapetanović: Težak je trenutak

Gavrankapetanović: Prevazići ovu krizu. Arhiv

Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za „Avaz“ je kazao da u ovom trenutku svi trebamo biti maksimalno ozbiljni i odgovorni.  

- Trenutak je težak, ali mi ćemo prevazići ovu krizu. I to svi zajedno, jednom dušom - kratko je prokomentirao Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.