NA LICU MJESTA

Šminka se ’Žaba’, bh. grad na moru sve bliži unutrašnjosti

Ovaj tunel u dužini od 975 metara bit će otvoren, najvjerovatnije, sredinom sljedeće sedmice

Piše: M. Smajkić

13.11.2020

Tunel ''Žaba'': Završena izgradnja. M. Smajkić

Tačno na vrijeme, onako kako je to predviđeno rokom, okončani su radovi na izgradnji tunela ''Žaba'', koji je slovio za najveću prirodnu prepreku na cesti Stolac - Neum.

Naša ekipa bila je na licu mjesta, gdje je radnicima „Euro-Asfalta“ preostalo, bukvalno, kako nam je to rečeno, šminkanje, jer će, najvjerovatnije, sredinom sljedeće sedmice ovaj tunel u dužini od 975 metara biti i otvoren.

Kao na traci

Tako će ovaj tunel, čije je probijanje okončano lani u julu, naš jedini grad na moru približiti unutrašnjosti BiH. Za građevinare predaha nije bilo ni za vikend, a paralelno sa završnim radnjama u tunelu izvode se i radovi na samoj trasi, gdje su radnici kompanije „HP Investing“ iz Mostara iznad mjesta Hutovo skoro u potpunosti završili saobraćajnicu koja vodi do samog tunela.

Tako je ova saobraćajnica asfaltirana i postavljena je signalizacija, a kamioni se na ovom dijelu puta smjenjuju kao traci. S druge strane tunela, prema moru, također, bruji teška mehanizacija, gdje se radi dionica Broćanac - Prapratnica.

Uz tunel ''Žaba'' i prateće saobraćajnice, čija je izgradnja teška 23 miliona KM, praktično bez predaha, gradi se i posljednja dionica ceste Stolac - Neum, u dužini od deset kilometara, a to je Hutovo - Cerovica - Stolovi.

Tu radove izvodi širokobriješki „Hering“, a podijeljeni su u dva lota, odnosno, Hutovo - Cerovica i Cerovica - Stolovi, u ukupnoj vrijednosti od 17,7 miliona KM. Posao na ovoj dionici započet je u septembru. U okviru izgradnje ove dionice, također, bit će izvršena i rekonstrukcija pristupnog puta za mjesto Hutovo. Očekivani završetak svih radova na ovoj dionici je kraj 2021. godine.

Prethodno su krenuli radovi na drugoj strani, stolačkoj, gdje se gradi dionica Stolovi - Drenovac.

Dobra dinamika

U JP „Ceste FBiH“ kazali su nam da su izrazito zadovoljni dinamikom radova na kompletnom gradilištu.

- Činjenice da je tunel ''Žaba'' završen i da na svim dionicama nema predaha te da situacija s koronavirusom nije utjecala na dinamiku radova, dovoljno govore da cijeli projekt ide svojim tokom. Vjerujemo da će posao na izgradnji svih dionica biti završen koncem naredne godine - kazali su nam iz JP „Ceste FBiH“.

Kreditna sredstva

Za projekt izgradnje ceste Stolac - Neum bit će utrošena 72 miliona KM. Sredstva za izgradnju dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.