NA LICU MJESTA

Veći dio ceste do Neuma u funkciji do početka ljeta

Na dionici Stolovi - Drenovac počelo asfaltiranje, a preostale dvije neumorno se grade

M. Smajkić

Duž cijelog zaleđa radovi: Bruji teška mehanizacija

Foto: Avaz


Do početka ovogodišnje turističke sezone, na radost svih Bosanaca i Hercegovaca koji će se zaputiti prema Neumu, u funkciji će biti veći dio ceste koja povezuje ovaj naš grad na moru i Stolac.

Vlastita odgovornost

Saznali smo to na licu mjesta, gdje se skoro duž cijelog zaleđa Neuma punom parom odvijaju radovi na izgradnji ove ceste i gdje smo, kako smo na to upozoreni, na vlastitu odgovornost, vozili dionicom od Hutova blata, kroz tunel ''Žaba'', koji je u dužini od 975 metara završen lani u novembru.

Od Hutova do Neuma je svega 18 kilometara, ali zbog radova na izgradnji dionica Hutovo - Cerovica i Cerovica - Stolovi te Broćanac - Prapratnica dalje od tunela ''Žaba'' prema moru bruji teška mehanizacija i na tom dijelu puta smjenjuju se asfalt i makadam.

  • Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Stolac - Neum bit će utrošena 72 miliona KM

    Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Stolac - Neum bit će utrošena 72 miliona KM

    Foto: Avaz


S druge strane, iz smjera Stoca, izgradnja dionice Stolovi - Drenovac ulazi, praktično, u sami finiš. Na toj dionici dužine skoro devet kilometara već je započelo asfaltiranje.

Pristupna tačka

Također, kako nam je potvrđeno, u JP „Ceste Federacije BiH“, u saradnji sa stolačkim vlastima, intenzivno se vode aktivnosti u vezi s izgradnjom obilaznice oko Stoca, odnosno, pristupne tačke buduće trase ovog puta.

Za cjelokupan projekt izgradnje ceste Stolac - Neum bit će utrošena 72 miliona KM. 

Izgradnja i modernizacija

Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona KM. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na