POTVRĐENO

Konačna odluka: Neće biti proglašeno stanje nesreće u FBiH

S jedne od prethodnih sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite. Arhiv

Piše: N. Aj.

12.11.2020

Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, na čijem čelu je ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, raspravljalo o proglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH. 

Kako "Avaz" saznaje, na sjednici nije usvojen prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće u FBiH.

Razlog tome je, kako saznajemo, što je samo jedan kanton do sada proglasio stanje nesreće, Zapadno-hercegovački, dok ostalih devet nisu to učinili.

Osim toga, kako nam je rečeno, nisu sačinjene adekvatne procjene stanja u kantonima i nisu razmatrane na kantonalnim vladama.

Podsjećamo, Krizni štab ministartsva zdravstva FBiH prije dva dana je uputio prijedlog Federalnom štabu Civilne zaštite o proglašenju stanja prirodne nesreće.

- Sve što radimo, radimo otprilike kako to rade i bliži susjedi, a i dalji. U tom kontekstu, pomno smo, ponovo, razmotrili zahtjev Federalnog kriznog stožera minsitarstva zdravstva i otprilike se vratili na ono vrijeme kada smo imali stanje nesreće i to je bilo proglašeno u trećem mjesecu. Ono je stvorilo, mi kažemo pripremilo zdravstvene institucije, građane, gospodarstvenike da prikupimo infomacije, da se opremimo i da, čini mi se, naučimo se štititi od ovog virusa jer su nam tada rekli da je to neka duga trka, da će trajati dugo vremena. Nama je bilo jasno da stanje nesreće u takvoj formi ne može dugo trajati - kazala je nakon sjednice Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH i predsjednica Federalnog štaba Civilne zaštite.

Dodala je da je ova pandemija zdravstvena kriza, ekonomska i socijalna. 

- Danas smo, također, razmatrali tu socijalnu krizu i jasno nam je da mi ne možemo očekivati od građana Federacije da pristanu na to da mi imamo mjere, odnosno da poduzmemo sve aktivnosti proglašavanja stanja nesreće koja slijede sa naredbama, sa represivnim mjerama, kontrolama i kažnjavanjem, da je to naprosto nešto što će utjecati na socijalni i društveni status stanovnika FBiH, odnosno stanovnika BiH. Sve ono što se dešava u okruženju, moglo bi se dešavati i kod nas, na represivne mjere odnosno na naredbe odgovara se, također, nepopularnim mjerama odnosno prosvjedima, a takva okupljanja bi ugrozila i ubrzala emisiju koronavirusa - kazala je Miličević.

Saopćila je da je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH bio izričit da se proglasi stanje nesreće.

- Mi to razumijemo. Razumijemo da je to teško, da dugo traje, da se oni osjećaju sami, ali danas smo im poslali poruku da oni nisu sami. Znali da postoje u ovom trenutku u FBiH dva zakona. Jedan je o spašavanju stanovništva od zaraznih bolesti, a to je zakon prema kojem je ustrojeno i Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer ministarstva zdravstva i svi krizni stožeri u vertikali. Drugi je Zakon o spašavanju stanovništva i materijalnih dobara u FBiH i po njemu koordinira Stožer civine zaštite i sama Vlada. Također, rekli smo danas da ne prihvaćamo u ovom trenutku prijedlog iz razloga što smo mi 22. septembra tražili od stožera civilne zaštite kantona da naprave i analiziraju situaciju u svojim kantonima, da naprave program mjera, da se obrate svojim vladama i da eventualno na svojim prostorima, sukladno toj procjeni, donesu odluke o proglašenju stanja nesreće. Na taj naš zaključak dobili smo odgovor iz četiri kantona. To su bili Tuzlanski, Srednjobosanski, Livanjski i Zapadnohercegovački. Samo je ZHK proglasio stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontorolom - kazala je Miličević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.