EPIDEMIJA

U BiH stiže 1,23 miliona vakcina protiv Covida-19

Podsjećamo, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, primaju se po dvije doze vakcine pojedinačno

Naručene znatne količine vakcine. Ilustracija

G. M.

12.11.2020

Bosna i Hercegovina je naručila 1.232.000 doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Ministarstvo civilnih poslova je s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, federalnim Ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi s nabavkom vakcine - navodi se u saopćenju.

Potpisan je ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za stanovnike BiH, a na osnovu istog principa potpisan je i sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera.

BiH se, kako se navodi, potpisivanjem ugovora s GAVI-jem upisala među prvim zemljama u svijetu koje će dobiti vakcinu protiv Covida-19.

Podsjećamo, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, primaju se po dvije doze vakcine pojedinačno.

BiH će, kako se dodaje u saopćenju, imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-ja i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantuju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U saopćenju se ističe da se, u okviru sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno realizuju aktivnosti nabavke lijeka remdesivir.

- Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je BiH za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka remdesivir - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apelira na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa.

Podjednako se apelira na strpljenje za nabavku vakcina podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova u pogledu ove nabavke učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid–19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.