SREBRENICA

U internatskom smještaju 79 učenika iz pet općina

Osnovnu školu pohađa njih 17, a srednju 62 - Borave samo radnim danima, a vikend i raspust provode kod svojih roditelja

Avdić, Dudić i sestre Hodžić u spavaonici. Avaz

Piše: S. Smajlović

15.11.2020

Međunarodni forum solidarnosti (MFS) „Emmaus“, ured u Potočarima, svojim je radom na području općine Srebrenica prisutan više godina.

Osmu godinu zaredom MFS pruža podršku u obrazovanju djece i mladih kroz projekt internatskog smještaja u Potočarima.

Regionalni projekt

Selmedina Hamzić, rukovodilac dnevnog internatskog smještaja, kaže da je projekt osmišljen kako bi osigurao usluge smještaja za djecu iz udaljenih mjesta kako iz Srebrenice tako i drugih općina Bratunca, Vlasenice, Milića i Zvornika. 

- U ovoj školskoj godini u našem centru boravi 79 učenika osnovnih i srednjih škola. Od toga je 51 djevojčica i 28 dječaka. Srednju školu pohađa 62, a osnovnu 17 učenika. Korisnici su smješteni u pet objekata sa po četiri sobe. Za vrijeme boravka imaju tri obroka dnevno, pomoć oko školskih aktivnosti, bilo da se radi o zadaći ili drugim potrebama kroz razne radionice, sportske aktivnosti i drugo - pojasnila je Hamzić, dodajući da djeca ovdje borave samo radnim danima, a vikend i raspust provode kod svojih roditelja.


Dobar smještaj

Dječaci borave u dva, a djevojčice u tri objekta. U jednoj spavaonici boravi četiri i više osoba. Mirnada Avdić i Nejra Dudić su iz srebreničkog planinskog sela Osmače i one su sedmi razred područne škole u Potočarima. Kažu da su zadovoljne smještajem i ishranom, ali i druženjem svih korisnika. 

U istoj sobi su sestre Samra, peti, i Amra Hodžić, sedmi razred iz Daljegošte, udaljene pedesetak kilometara od Srebrenice. One su, po odluci svojih roditelja, od prvog razreda u ovom internatu. Dok osnovci nastavu pohađaju u Potočarima, srednjoškolci se školuju u Srebrenici i Bratuncu.

Centar za edukaciju

U sklopu internatskog smještaja u Potočarima u toku je izgradnja centra za edukaciju prema evropskim standardima, a imat će kafeteriju, igraonicu, dvije učionice, koliko i radionica, te igralište s nekoliko terena. Sredstva za kompletnu izgradnju ovog objekta osigurala je Fondacija „San Zeno“ iz Italije, a radove izvodi preduzeće „Invest gradnja“ iz Gradačca, koje se ugovorom obavezalo da će poslove završiti do kraja ove godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.