{UŽIVO} / AVAZ TV

Rezultate izbora za "Avaz" komentira Aljoša Čampara

Izbore u našoj zemlji komentirat će politički analitičari, zastupnici u Skupštini KS te urednici "Dnevnog avaza"

Piše: A. J.

15.11.2020

Poštovani čitatelji portala "Dnevnog avaza", povodom lokalnih izbora koji se danas održavaju u našoj zemlji, od 19 sati pratite specijalni program na našem portalu, kao i "YouTube" kanalu Avaz TV i Facebook stranici.


Za Avaz TV rezultate izbora i potpuni debakl SDA uskoro će komentirati Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.


Prvi prelimanrni rezultati pokazuju veliki pad Stranke demokratske akcije u Kantonu Sarajevu i uvjerljivo vodstvo kandidata "četvorke za načelnike" u većini općina, s izuzetkom Vogošče, Hadžića i Trnova. 

Prema procjenama SDA za KS, tačnije općinu Stari Grad, vodi Ibrahim Hadžibajrić ispred Jusufa Pušine iz SDA.

U Općini Centar na obrađenih 7,6 posto obrađenih glasova Srđan Mandić ima četiri puta više glasova od Nedžada Ajnadžića.

Prema prvim projekcijama, SDA gubi u općini Ilidža gdje vodi Nermin Muzur. Obrađeno je 43 posto glasova.

Muzur ima 7.574 glasa ispred Prevljaka koji ima 3.453.

Genjac je kazao da kandidati SDA vode u općinama Ilijaš, Vogošća i Hadžići dok je u općini Centar na drugom mjestu.

Izbore u našoj zemlji komentirat će politički analitičari, zastupnici u Skupštini KS te urednici "Dnevnog avaza".

Donosimo analizu i komentare izbornog procesa, ali i procjene kakva će politička situacija biti u BiH nakon lokalnih izbora.

Facebook "Dnevnog avaza" ima 648.000 pratilaca, a YouTube kanal blizu 69.000.

Damir Mašić kazao je da ćemo pravi i potpuni uspjeh opozicije na višim nivoima imati na narednim općim izborima.

- Građani u KS su prepoznali vladu šestorke koja je pokušala da se približi građanima. Mislim da će se ovaj trend nastaviti. Imat ćemo iznenađenja u Jablanici gdje kandidat SDP-a vodi. Uspjeli smo sačuvati načelnike u svim općinama. Oov je talas koji je krenuo i doživjet će potpuni epilog na Općim izborima. Ovo je prvo poluvrijeme utakmice - rekao je Mašić. 

Kazao je da je pravosuđe zakazalo jer bez jake kaznene politike malverzacije se neće smanjiti.

Urednik portala "Dnevnog avaza" Danijal Hadžović kazao je da je za razliku od RS gdje je politička situacija veoma jasna, u FBiH stanje haotično i da građani osjećaju zasićenje zbog čega je izlaznost slabija.

- Izborni dan je protekao tradicionalno. Zabilježen je čitav niz nepravilnosti, od bugarskih vozova preko slučaja u Tešnju da su se glasovi za SDA nagrađivali s 1litara benzina na Hifinim pumpama, bila su hapšenja zbog pokušaja prodaje glasova i slikanja glasačkih listića. CIK očigledno nije u stanju osigurati da se izbori provedu na fer, transparentan i demokratičan način. Ovo je posljednje upozorenje da se mora promijeniti način glasanja jer ovaj sistem ručnog glasanja omogućava neograničen prostor za razne malverzacije - rekao je Hadžović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.