JUTRO NAKON IZBORA

Sumiraju se utisci, CIK nastavlja brojanje glasova

Izbori su obilježeni slabom izlaznošću i brojnim prijavljenim nepravilnostima, te problemima pri glasanju osoba koje su imale Covid-19 ili su bile u izolaciji

Glasanje u vrijeme epidemije. Arhiv

Piše: G. M.

16.11.2020

U BiH su jučer održani lokalni izbori koji su obilježeni porazom SDA u Sarajevu, pobjedom opozicije u Banjoj Luci te neizvijesnom utrkom u Srebrenici.

Centralna izborna komisija BiH nastavlja sa prebrojavanjem glasova. Rezultate po svim općinama, za načelnike/gradonačelnike i lokalna vijeća možete pratiti na stranici CIK-a

Kada je riječ o SDA, predsjednik te stranke Bakir Izetbegović sinoć je kazao da je „SDA izgubila u Sarajevu ali je pobijedila u BiH“, ukazujući na činjenicu da će imati sličan broj načelnika kao i na prošlim izborima. On je odbacio pozive za ostavkama u vrhu stranke. 

Generalna je, pak, ocjena u javnosti da su građani žestoko kaznili SDA na ovim izborima na kojima je izgubila sarajevske općine Centar, Novo Sarajevo i Ilidža. 

Predstavnici „Četvorke“ osvojili su najbolji rezultat u Sarajevu. SDP je zadržao Tuzlu i nekoliko općina u TK, a Fuad Kasumović će nastaviti voditi Zenicu. U Bihaću je pobijedio Šuhret Fazlić.  

S druge strane, Milorad Dodik je priznao da mu „nije prijatno“ što je izgubio Banju Luku, te najavio da će lično preuzeti banjalučki SNSD. Osim toga, SNSD nije uspio pobijediti ni u Bijeljini. 

Draško Stanivuković (PDP) sinoć je slavio pobjedu na ulicama Banje Luke. 

Kada je riječ o općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom, najveći uspjeh ostvarili su kandidati HDZ-a. Prema neslužbenim rezultatima do kojih su došli reporteri HMS-a, HDZ BiH je osvojio 20 načelničkih i gradonačelničkih pozicija. 

Izbori su obilježeni slabom izlaznošću i brojnim prijavljenim nepravilnostima, te problemima pri glasanju osoba koje su imale Covid-19 ili su bile u izolaciji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.