IZBORI 2020.

SDA je 2016. pobijedila u Sarajevu u koaliciji sa SBB-om, sama je doživjela debakl

Na ovaj katastrofaln rezultat sigurno je utjecala i jasna poruka Radončića da je došlo vrijeme da se okonča vladavina porodičnih dinastija

Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić. Avaz

Piše: D. Hadžović

17.11.2020

Na u nedjelju održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini Stranka demokratske akcije doživjela je najveći debakl u Sarajevu od svog postojanja. SDA je na ovim izborima pokazala da sama više ne može, no ne treba smetnuti s uma da je pobjeda 2016. u glavnom gradu došla u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost. Četiri godine kasnije ne samo da te koalicije više nije bilo, nego je i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, građanima poslao jasnu poruku da je došlo vrijeme za promjene.

Pored Starog Grada bez kojeg je ranije ostala, SDA je u glavnom gradu BiH na ovim izborima izgubila načelnička mjesta u Centru, Novom Sarajevu, Ilidži, a u Novom Gradu i Ilijašu se još uvijek vodi „mrtva trka“ između kandidata SDA i kandidata Četvorke.

Gubitak glavnog grada BiH predstavlja posebno težak udarac ako se uzme u obzir likovanje SDA 2016. godine, kada je, po prvi put u 21. stoljeću, dobila načelničko mjesto u općini Centar, a za ovu općinu je predsjednik stranke Bakir Izetbegović tada izgovorio svoju čuvenu većinu da „vrijedi kao deset drugih općina“.

Ipak, kratka epizoda vladavine Centra definitivno je okončana za SDA. 

Uzrok pobjede SDA 2016. u Sarajevu, s Centrom kao najznačajnijom osvojenim općinom, dijelom leži u činjenici da je kandidat ove stranke Nedžad Ajnadžić nasuprot sebe imao čak šest kandidata podijeljene ljevice. No, ništa manje nije bitno spomenuti i činjenicu da je SDA tada nastupila u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost koji je podržao SDA-ove načelnike na zajedničkoj listi.

 S gotovo 150.000 glasova na izborima 2014., SBB je u tom trenutku bio druga najjača stranka u FBiH iza SDA, što je bez ikakve sumnje dalo značajan, a možda i presudan uspjeh SDA-ovim kandidatima.

No, potpuno drugačija situacija bila je na ovim izborima. Na jednoj strani je stajala ujedinjena i konsolidirana opozicija organizovana u „Četvorku“, a na drugoj strani bila je SDA, sama, sa žestokim unutrašnjim turbulencijama i osakaćena masovnim napuštanjima stranke.

Ono što je uslijedilo bila je svojevrsna katastrofa, gdje je u glavnom gradu BiH SDA izgubila skoro  sve što je mogla.

Na ovaj katastrofaln rezultat sigurno je utjecala i činjenica da ovaj put ne samo da SDA više nije mogla računati na glasove SBB, nego je predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić, koji je već godinama meta najgnusnijih podvala i spletki određenih paraobavještajnih struktura SDA, sve vrijeme jasno osuđivao korupcijske i kriminalne skandale ove stranke, od afere „Respiratora“ do bahatog i pogubnog djelovanja Sebija Izetbegović s pozicije direktorice KCUS-a. No, ključna poruka uslijedila je 48 sati pred održavanje izbora, kada je Radončić u svom komentaru jasno poručio da: "u političku penziju moraju otići porodične dinastije i jedan feudalno familijarni način vladanja".

Građani su na izborima jasno rekli svoj stav šta misle o vladajućoj dinastiji i njihovom bahatom djelovanju, a SDA, i pored sve armije budžetskih uhljeba i pokušaja izbornih malverzacija, nije mogla sama i rasuta protiv volje naroda kojem je voda očigledno došla "do ušiju". Lekcija koju „porodična dinastija“ nije naučila najbolje se ogleda u čuvenoj rečenici Napoleona: „Bajonetom možeš određeno vrijeme vladati, ali na bajonetu ne možeš sjediti“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.