OBRATIO SE JAVNOSTI

Premijer u ostavci Mario Nenadić: Hvala građanima Kantona Sarajevo

Ovo je potvrda da podržavam pokrenuti proces. I članovi Vlade nedvojbeno podržavaju pokrenute procese, kazao je Nenadić

Nenadić: Želim na svaki način dati podršku novoj uspostavi vlasti. Printscreen

Piše: N. Ajnadžić

19.11.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić jučer je podnio ostavku na funkciju koju obnaša. Tim povodom danas se obratio građanima KS, kao i kolegama.

Moja ostavka je u skladu sa zakonom o Vladi KS i poslanikom Skupštine KS. Uslijedila je nakon što je 18 zastupnika podnijelo prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Ovim činom želim urzati proces uspostave vlasti s obzirom na vrlo složenu situaciji u KS. Želim na svaki način dati podršku novoj uspostavi vlasti - kazao je, između ostalog, Nenadić.

Dodao je da je njegov cilj usmjeren u svrhu uspostavljanja konkretne Vlade.

Pokušavam na odlasku, a za to sas se borio i tokom čitavog mandata, da uspostavim novu praksu s puno više političke tolerancije. Ali na prvom mjestu je interes građana ovog kantona. Treba imati na umu da će ovo biti treći sastav Vlade u godinu i 11 mjeseci, tokom četverogodišnjeg mandata. Neopodno im je poružiti podršku i pomoć. Trenutna Vlada nema podršku 18 zastupnika u Skupštini KS, samim tim nema većinu, niti osnov i pravo da se zadrži na vlasti niti jedan dan. Mojom ostavkom se smatra da su podnijeli ostavku i svi članovi Vlade - istakao je Nenadić.

Naglasio je da je još prije mjesec i po najavljivao da će ubrzati proces promjene Vlade KS.

Ovo je potvrda da podržavam pokrenuti proces. I članovi Vlade nedvojbeno podržavaju pokrenute procese. Svjesni smo složenosti situacije na terenu, u moratoriju smmo bili 51 dan i njegova djelomična relaksacija nije dovoljan argument da se ova Vlada vlada zadrži na dužnosti niti dana nakon ponedjeljka, kada je zakazana sjednica za glasanje o nepovjerenju Vladi. Tražim od Skupštine KS da se ostavka odmah uputi dalje u proceduru. Nema niti jednog razloga bilo u proceduri prihvatanja ostavke ili izglasavanja nepovjerenja da ovaj prices ne bude okončan i da se pokrene imenovanje novih mandatara - kazao je Nenadić.

Više puta je naglasio da podržava pokrenute procese.

Hvala građanima KS, ali i poziciji i opoziciji. Bit će više prilike da se govori o uspjesima i rezultatima koje je ova Vlada napravila - zaključio je Nenadić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.