SASTANCI

Cikotić: Zajedničkim radom odgovoriti na izazove migrantske krize

Cikotić je u razgovoru sa predstavnicama UNHCR-a i UNICEF-a ukazao na plan sigurnosnih mjera koji preduzima BiH

Cikotić je istakao dosadašnju uspješnu saradnju. Arhiv

A. J. / Srna

19.11.2020

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je tokom sastanka sa predstavnicima UNHCR-a i UNICEF-a u BiH naglasio važnost zajedničkog rada i nastavka partnerskih odnosa kako bi se što bolje odgovorilo na sve izazove migrantske krize.


Cikotić je ukazao na plan sigurnosnih mjera koji preduzima BiH s ciljem smanjenja priliva ilegalnih migranata, suzbijanja trgovine ljudima i presjecanja lanaca krijumčara ljudima, kao i povećanja sigurnosti, posebno u lokalnim zajednicama u kojima se nalaze prihvatni centri za migrante.


U razgovoru sa predstavnicama UNHCR-a i UNICEF-a u BiH, Luci Gagne (Lucie) i Rovnak Kan (Rownak), Cikotić je istakao dosadašnju uspješnu saradnju Ministarstva sigurnosti sa ove dvije organizacije UN.


Tokom susreta je posebno bilo riječi o zaštiti i smještaju porodica sa djecom i maloljetnika bez pratnje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.  


Cikotić je potvrdio da je BiH do sada imala poseban senzibilitet prema ovim najugroženijim kategorijama migranata, te da će nastaviti i ubuduće da im pruža adekvatnu zaštitu, posebno zbog dolaska zime i hladnijeg vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.