SARAJEVO

Ambasadori PIC-a čestitali 25 godina Dejtona: Građani su pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti

Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje”, naveli su iz PIC-a

M. Aš.

Ambasadori PIC-a: Raditi na pomirenju

Foto: Arhiv


Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija u BiH izdali su zajedničku izjavu povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma. 

 

- Upravni odbor Vijeća za provedbu mira i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum. Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje”, naveli su iz PIC-a.

 

Nakon Dejtona, kako je navedeno,  došlo je do pozitivne transformacije, jer su "građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti"

-Ali, sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti. Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika. Ta posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava. Međunarodna zajednica je i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilj - saopćili su iz PIC-a.

Više o temi PIC

Više o:

PIC Sarajevo Dejton
NA VRH

Podijeli članak na