PREMIJER FEDERACIJE

Fadil Novalić za "Avaz": Kasnimo s reformama!

''Upumpavamo'' u one privredne grane koje je pandemija najviše pogodila 90 miliona KM, očekujemo da kompletan proces bude završen do polovine decembra, kaže Novalić

M. Aščić

Novalić: Sve ekonomije bilježe pad

Foto: Arhiv


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je u razgovoru za „Dnevni avaz“, komentirajući nove naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, da je svjestan, kao i svi građani, da se broj zaraženih iz dana u dan povećava i da to predstavlja veliku opasnost.

Rebalans budžeta

Kako je pojasnio, Štab Ministarstva zdravstva FBiH, kao stručno tijelo, zna kada koju mjeru treba uvesti.

- I do sada smo tako funkcionirali. Stalno ponavljam da svi kao pojedinci moramo biti odgovorni i truditi se da ovu nesreću koja je zadesila cijeli svijet prođemo sa što manje posljedica. S druge strane, svjesni smo da je ova zaraza globalna i da tako moramo pratiti situaciju kako u regionu tako i u Evropi. Sve ekonomije na svijetu bilježe pad, mi već sada pripremamo da kroz budžet za 2021. godinu pomognemo najugroženijima - kaže Novalić.

  • Novalić: Sve ekonomije bilježe pad

    Novalić: Sve ekonomije bilježe pad

    Foto: Arhiv


Na pitanje kada postaje operativan novi paket mjera koji je obećala Vlada za sanaciju posljedica od koronavirusa, premijer je rekao da je „na određeni način, taj paket već operativan“.

- Javni konkursi za pomoć najugroženijim kategorijama privrede su objavljeni i još su otvoreni. Kroz njih „upumpavamo“ u one privredne grane koje je pandemija najviše pogodila 90 miliona KM. Očekujemo da kompletan proces do direktne isplate bude završen do polovine decembra - ističe Novalić.

Niz zakona

Pojasnio je da su planirane reformske mjere podrazumijevale i niz novih ili izmjena postojećih zakonskih propisa, ali da je sve zastavljeno.

- Nažalost, već imamo veliko kašnjenje s veoma bitnim zakonskim rješenjima koja se tiču određenih rasterećenja u privredi, poput zakona o porezu na dohodak i o doprinosima. Bez obzira na sve, ne planiramo stati s reformskim aktivnostima, i dalje ćemo prema oba doma Parlamenta FBiH slati prijedloge zakonskih rješenja koja su dugoročno dobra za sve naše građane - govori Novalić.

Sve stalo

Novalić nam je odgovorio je li korona zakočila započete projekte.

- Naravno da su određeni planirani projekti u značajnoj mjeri usporeni. Samim tim što je zbog preraspodjele sredstava potrebnih za suzbijanje posljedica od pandemije rađen rebalans, jasno je da neki ranije planirani projekti neće ići predviđenom dinamikom - kaže Novalić.

Postoje veoma značajni projekti, poput izgradnje autoputa, koji, kako svi imamo priliku vidjeti, ne staju ni u ovom teškom vremenu. Naprotiv, neke dionice i planirane rute završavaju se i prije predviđenog roka, ističe Novalić. 

NA VRH

Podijeli članak na