REAKCIJE

Bajrović: Bosanska zajednica u SAD ima određeni politički utjecaj, Blinken odlično poznaje BiH

Bajrović napominje da se ovdje radi i o političkom imperativu jer je glas Bosanaca i Hercegovaca u Džordžiji i Ajovi bitan za demokrate

Reuf Bajrović. Arhiv

Piše: A. J.

23.11.2020

Novi američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je za državnog sekretara imenovao Entonija Blinkena (Antony Blinken), svog dugogodišnjeg saradnika.

Blinken je karijeru u Stejt departmentu započeo još u vrijeme administracije Bila Klintona (Bill Clinton).

Pripremajući se za kampanju, Blinken je u februaru održao sastanak sa predstavnicima bosansko-američkih u Demoi u Ajovi, a sastanku je prisustvovao i Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse kao šef biračkog mjesta ispred Bajdenove kampanje.

Bajrović je za „Avaz“ kazao da je bosanska zajednica važna demokrafska grupa za Bajdenovu kampanju i u Ajovi i u Džordžiji.



Na sastanku s Blinkenom bio i Bajrović. Twitter

- To je jedan od razloga što su oni kao kampanja zainteresirani za BiH, ne samo zbog historije, nego i iz političke pragme, jer im trebaju bosanski glasovi. U Ajovi su im trebali za predizbore a u Džordžiji za izbornu kampanju jer su Trampa pobijedili za 12.000 glasova, a Bosanaca tamo ima između 20.000 i 30.000. Tu se radi o političkoj pragmi jednako kao i vrijednostima – rekao je Bajrović.

Napominje da se ovdje ne radi samo o sadaki, već o političkom imperativu jer je glas Bosanaca i Hercegovaca u Džordžiji i Ajovi bitan.

Dodaje da su naši građani u SAD nova demografska grupa čiji su glasovi, vrlo vjerovatno, doprinijeli da se pređe preko crte kada riječ o glasocima demokrata.

- Bosanska zajednica ima određenu dozu političkog utjecaja. Blinken poznaje BiH fenomenalno, bavi se njome dugo. Razgovarali su o tome šta je Bajdenov plan za BiH. To nema samo veze sa dugoročnom Bajdenovom vezanošću za BiH, radi se i o političkoj priči jer je demokratama Džorždija važna. Ponovljeni izbori za dva mjesta u Senatu su 5. januara u Džordžiji. Ako demokrate dobiju oba mjesta, kontrolisat će Kongres, Senat i Bijelu kuću. Ako izgube jedno onda ih republikanci u Senatu mogu blokirati – rekao nam je Bajrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.