BOLESNO

Kako su ratni huškači preplavili regionalne medije i društvene mreže: Oni bi da ratuju

Tipovi koji bi trebali biti tretirani kao ekstremisti s margine društva postali su dežurna TV lica

Ković, Bajrović i Gratz. Facebook / Twitter

Danijal Hadzovic

1.10.2023

Društvene mreže i mediji u regionu posljednjih sedmica pretrpani su pozivima na rat, ubistva, osvete...

Tako je Miloš Ković, jedan od najpopularnijih profesora historije s Beogradskog univerziteta, mladim Srbima doslovno poručio: „Raduj se, pogini“, pozvavši ih da idu u rat na Kosovo. 

Do čega takvi pozivi vode, pokazale su upravo četiri lude glave koje su prošlog vikenda u selu Banjska ubile kosovskog policajca.

Boj na Kosovu

Da ne nedostaje bošnjačkih budaletina sa žvaljama iz kojih curi krv, pokazao je izvjesni islamistički radikal Jahja Muhasilović, koji, putem svog naloga na X-u (Twitter, op.a.), redovno širi mržnju i poziva na vojne sukobe, pa tako mladim Bošnjacima poručuje da RS trebaju tretirati kao Nagorno-Karabah, tj. da trebaju biti spremni za rat. 

Muhasilović: Pozvao u rat. Twitter

Ković: „Raduj se, pogini“. Facebook

Iako bi u normalnim društvima Jahja bio slučaj za posmatranje i izolaciju, u društvu krojenom po mjeri Izetbegovićeve SDA Jahja je zaposlen kao asistent na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, instituciji koja se veže za aktuelnu tursku vlast te je redovan analitičar i na Hayat televiziji.

Njegov „analitički“ drugar Reuf Bajrović, samoprozvani lobista, danas vrlo blizak SDA, također redovno huška na rat, a svojevremeno je izrazio i žaljenje što „u Sarajevu danas niko nije spreman da ratuje“. 

Bajrović: Žali što niko neće da ratuje. Screenshot

Inače, riječ je o „patrioti“ koji je u aprilu 1992. iz Sarajeva izbjegao na beogradski Vračar.

Sprem’te se, sprem’te

Na rat je spreman i nekadašnji liberal iz Naše stranke, a današnji Komšićev jurišnik Dennis Gratz, koji nam na X-u poručuje da rat zapravo već traje i da se samo treba spremiti.

Mišljenje s njim, doduše na drugoj strani nacionalnog spektra, dijeli i Ognjen Tadić, nekadašnji Dodikov poraženi protukandidat za predsjednika RS, a današnji Dodikov savjetnik sa zadatkom huškanja javnosti u BiH, koji poručuje da je „presuda ’Kovačević’ udar na temelje mira i da otvara prostor za rat“.

Gratz: Rat traje. Screenshot

A da ne spominjemo monstruozne naslove o klanjima, ratovima i planovima genocida koji svakodnevno strše s naslovnica srbijanskih tabloida.

Naravno, ovo je samo mali dio plejade raznih pojava i persona iz javnog života, neiživljenih likova, s kojima se očito u djetinjstvu niko nije htio igrati rata i koji, zloupotrebljujući društvene mreže, ali i mainstream medije, iz dana u dan truju bh. javni prostor i traumatiziranju naivne i uplašene ljude.

A onda svjedočite situaciji da državni bh. ministar Edin Forto zbog zdravorazumske poruke „rat je završen“ bude „počašćen“ bujicama uvreda i osuda.

Bolesno društvo

No, pitanje koje moramo svi sebi ozbiljno postaviti je kako nam se desilo da nam najmonstruoznija retorika postane normalan vokabular u javnom prostor. Zašto su tipovi koji bi trebali biti tretirani kao ekstremisti s margine društva dobili prostor da s političkih govornica i putem TV ekrana šire svoj pogani vaz o bilo čemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.