INTERVJU ZA AVAZ

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić: Aktuelni bh. lideri na sukobu grade autoritet

U Bosni nikad ne može biti pobjednika

Ivanić: Neću se kandidirati za sljedeće opće izbore. Arhiv

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

25.11.2020

Bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u intervjuu za naš list govorio je o proteklim lokalnim izborima, promjenama i vlasti, predviđanjima za opće izbore, ali i Danu državnosti BiH.

Karakteristika izbora

Kako komentirate protekle lokalne izbore? 

- Nekoliko je karakteristika lokalnih izbora. Prvo pobjeda individualnih kandidata više nego pobjeda opozicionih partija. Tu prije svega govorim za Republiku Srpsku. To je trend koji je inače bio prisutan i postojao je ambijent za individualnu pobjedu. Ali još ne za pobjedu u partijskom smislu. PDP nije loše prošao, veoma sam zadovoljan, jer je PDP skočio u Banjoj Luci i postao simbol opozicije.

Velike su obaveze na gospodinu Stanivukoviću i gospođi Trivić, kao simbolima te bitke, da pokažu da se i u Banjoj Luci može drugačije. Veliki broj glasova su bili glasovi protiv vlasti, protiv prije svega gospodina Dodika, malo manje protiv gospodina Radojičića. Mislim da će se te taj trend nastaviti i u godinama koje dolaze.

A u Federaciji? 

- U Federaciji je, čini mi se, malo drugačija situacija. Čini mi se da su opozicione partije kao partije malo bolje prošle, posebno u Kantonu Sarajevu. A u drugim dijelovima nisam baš vidio velikih suštinskih promjena.

Razmišljate li Vi o kandidaturi za dvije godine na općim izborima? 

- Ne, ne... Mislim da političari moraju sa scene da odu kada su dovoljno jaki, a ne kad su gubitnici. Ja sam uradio i predao partiju novoj generaciji kada sam bio najjači. To je moj politički stav.

Da je pameti...

Sutra (danas, op. a.) je Dan državnosti BiH. Šta taj datum znači za BiH?

- Kada govorimo o datumima, BiH je rob nekih simbolika. Jedni taj praznik, taj datum tumače kao simbol državnosti i time, kao, ruše sve one koji negiraju državnost BiH. Drugi, opet, to potpuno osporavaju. A u suštini to su potpuno irelevantne i beznačajne stvari. Iskreno, ne mislim da imaju tu težinu i da je pameti u ovoj zemlji, mogao se napraviti lijep kompromis da i dan potpisivanja Dejtona bude praznik, a i 25. novembar.

Međutim, siguran sam da od toga nema ništa, jer svi učesnici žele da budu pobjednici, a u Bosni nikad ne može biti pobjednika, jer će onaj koji je izgubio čekati drugo poluvrijeme i šansu. Međutim, ovdje na kompromis niko nije spreman. I BiH je izgubljena u tim, vrlo često nebitnim, beznačajnim stvarima koje imaju samo simboliku, a ne stvarni sadržaj. To se vidi u svemu. Zato i stagnira, zato se ništa i ne događa.

Hoćemo li ikada imati datum koji ćemo slaviti na nivou države kao državni praznik?

- Bojim se da će to biti veoma teško. Svaki datum je predmet sukoba. Ne vidim na političkoj sceni ikoga ko je spreman da iskoči iz te šeme i da nađe kompromis koji je jedino rješenje, ništa drugo. Aktuelnim liderima odgovara sukob i samo na njemu grade svoj autoritet. Taman i da postoji šansa da se napravi kompromis, neće, jer će time izgubiti ključni mehanizam svoje političke promocije.

Ključne pozicije

Mogu li se rezultati ovih lokalnih izbora prenijeti na opće izbore za dvije godine? 

- Može se desiti. Činjenica da sam ja prije šest godina pobijedio kandidata SNSD-a govori da prostora za to ima. Mislim da je sada prostor još bolji nego što je bio prije šest godina i da može dati rezultat. Na mjestu opozicije, ja bih se koncentrisao upravo na te ključne pozicije. Zato opozicija do ljeta, najkasnije do jeseni iduće godine, mora izaći s kandidatima, da se zna koji su i da se javnost polako na to priprema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.