POČASNI PREDSJEDNIK PDP-A

Ivanić: Nesumnjivo je bilo dopisivanja glasova, to samo kod nas može biti

Izetbegović je izgubio, Čović da je bio kandidat i on bi izgubio od Komšića, Dodik je uvjeren sam, izgubio, ili, ako hoćete, formalno, pobijedio s toliko minimalnom razlikom koja je za njega ponižavajuća, rekao je Ivanić

Mladen Ivanić. Printscreen / TV SA

H. J. I. / TV SA

8.11.2022

Mladen Ivanić, nekadašnji član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a, govorio je za emisiju Špica na TV SA.

– Evidentno je da se na kontrolnom brojanju promašilo mnogo toga, te je isto tako evidentno da CIK i Međunarodna zajednica nisu imali hrabrosti da donesu odluku o ponavljanju izbora. I jedni i drugi su se prepali Dodika i zato tako naglo preokrenuli stvar – kazao je Ivanić, te istaknuo da će opozicija u RS morati da živi sa posljedicama takve odluke. 


"To samo kod nas može biti"

– Pokazalo se da je malverzacija bilo, da je CIK sam rekao da podnosi 40 prijava, izuzev onog što je ranije podnio Krivičnom tužilaštvu. Elementarna logika je bila da barem ponove izbore na mjestima gdje je bilo evidentnih pogrešaka – rekao je, pritom naglasivši da to samo kod nas može.

- Koliko vidim mlađi pripadnici opozicije imaju namjeru nastaviti i sa protestima i vjerovatno nas čeka jedan dosta buran politički period.

Ništa nisu uradili s činjenicom da je nedostajalo 23 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima, što je minimalno 9 ili 10 hiljada glasova. To se moglo upotrijebiti na način da se glasački listići koje je dobila gospođa Trivić, sklone, da se njoj oduzme nekih 8-9 hiljada, a da se doda Dodiku 8-9, što je 16 hilljada. Imate činjenicu da posmatračima nije dozvoljeno da budu prisutni, da je upisivan pogrešan broj, da je bilo falsifikovanih glasačkih listića… Toliko dokaza, a na to sve što je CIK našao oni kažu "Sve u redu, idemo priznati rezultate". “Stara generacija silazi sa političke scene”


– Ovi izbori su pokazali da stara generacija silazi sa političke scene. Izetbegović je izgubio, Čović da je bio kandidat i on bi izgubio od Komšića, Dodik je uvjeren sam, izgubio, ili, ako hoćete, formalno, pobijedio s toliko minimalnom razlikom koja je za njega ponižavajuća. Ta generacija je postala dosadna..


Stara generacija silazi sa političke scene

– Ovi izbori su pokazali da stara generacija silazi sa političke scene. Izetbegović je izgubio, Čović da je bio kandidat i on bi izgubio od Komšića, Dodik je uvjeren sam, izgubio, ili, ako hoćete, formalno, pobijedio s toliko minimalnom razlikom koja je za njega ponižavajuća. Ta generacija je postala dosadna - zaključio je Ivanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.