OPĆA BOLNICA

Drljević za "Avaz": S pacijentima u Covid odjelu rade i psiholozi, za novi izolatorij trebat će nam još kadra

Još nemamo zaraženog osoblja koje je radilo na Covid odjelu, rekao Drljević

Drljević: Napreduje izgradnja novog izolatorija. Anadolija

Piše: A. Jamaković

26.11.2020

U Covid odjelu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" na hospitalizaciji je jučer jutros bilo  86 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.


 U Jedinici intenzivne njege smještena su dva pacijenta te još dva u  trijažnoj ambulanti.


U odnosu na prethodne dane kada se  broj hospitaliziranih Covid pacijenata  kretao oko 100 i više, posljednja dva dana, kako kažu iz Opće bolnice, bilježe blagi pad  pristizanja oboljelih od koronavirusa.

U Covid odjelu na hospitalizaciji jutros bilo 86 pacijenata. Opća bolnica

Šef Odjela infektologije Opće bolnice Ednan Drljević kazao je za „Avaz“ da izgradnja novog izaolatorija ide planiranom dinamikom, a otvorenje se očekuje u drugoj polovini decembra.

Ulaz je gotov, mokri čvorovi, razvedeni su kisik, grijanje, voda, struja. U toku su završni radovi. Očekujemo od UNDP-a krevete, opremu... Što se nas tiče, sve smo pripremili, imamo uhodan sistem. Za početak će biti 44 kreveta, ali potreban nam je kadar – kazao nam je Drljević.

Kako ističe, zahvaljujući primljena 32 radnika koje je odobrila Vlada KS, uspijevaju održati 100 kreveta na Infektivnom odjelu. Ti radnici će, prema riječima Drljevića, biti prebačeni u novi izolatorij kada bude spreman, ali će onda biti primorani smanjiti kapacitet Covid odjela.

- U izolatorijima je radno vrijeme maksimalno četiri sata dnevno po zakonu. Niko ne smije raditi više od 6 sati, računajući kupanje, blačenje, zračenje, na šta ode dva sata. Pošto je radno vrijeme osam sati, treba nam, dakle, duplo kadra. Imamo određeni broj kadra na bolovanju, tako da smo sa 100 kreveta na maksimumu odnosno sav naš kadar za krevete je pri gornjoj granici. Ako bismo htjeli da, umjesto 100, imamo 150 kreveta trebalo bi nam još ovoliko kadra koliko smo dobili – rekao nam je Drljević.


V. d. direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović i dr. Drljević u jutarnjoj viziti. Opća bolnica

Napominje da je zadovoljan dosadašnjim radom te da su mjere sigurnosti za uspolenike koji rade u Covid-odjelu na maksimalnom nivou.


- Hoću 140 posto da su zaštićeni, svi su sigurni, još nemamo zaraženog osoblja koje je radilo na Covid odjelu. Uveli smo rad psihijatara, kliničkih psihologa kako bi pomogli tim pacijentima koji su stigmatizirani u društvu, jer su zaraženi pod velikim psihiloškim pritiskom. Bilo je i pet novinarskih ekipa koje su ulazile u odjel, među njima i „Avaz“, agencija AP... Na taj način željeli smo doprinijeti ukidanju predrasuda – kazao je Drljević za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.