LIJEK NE POSTOJI

Ednan Drljević: Već smo imali slučajeve majmunskih boginja u Evropi

Simptomi bolesti su glavobolja, groznica, natečeni limfni čvorovi, umor i bolovi u mišićima, nakon kojih slijedi karakterstičan osip po tijelu

H. J. I.
  • Drljević: Izolacija pacijenata traje 21 dan

    Drljević: Izolacija pacijenata traje 21 dan

    Foto: Avaz


Nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Njemačku, Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Veliku Britaniju i Švedsku, te SAD i Australija, zabilježili su prve slučajeve majmunskih boginja u zemlji. 

Prvi slučaj u Evropi potvrđen je 7. maja.

Simptomi bolesti su glavobolja, groznica, natečeni limfni čvorovi, umor i bolovi u mišićima, nakon kojih slijedi karakterstičan osip po tijelu. 

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, istakao je da su slučajevi majmunskih boginja zabilježeni i prošle godine u Evropi.

- To su boginje koje su otprilike kao što su varičele ili pljuskavice. Samo što se one prenose sa majmuna na čovjeka. Bilo je registriranih slučajeva i prošle godine, u par navrata je zabilježeno na aerodromima, mislim da je bilo u Engleskoj - rekao je Drljević.

Kako dodaje, sada je najvažnije vršiti kontrole putnika na aerodromima.

- Sada je najvažnije upravo da se na aerodromima, na mjestima gdje se ulazi u zemlju, ukoliko dođe do pojave boginja da se ti pacijenti izoluju i da izbjegvaju dalje kontakte. A mi neki poseban lijek za sad za to nemamo, ali u svakom slučaju to ne bi trebao da bude neki veliki problem. Nije prvi put da se to dešava. One mjere koje su provođene prošle godine to je izolacija bolesnika i epidemiološko istraživanje, su zaustavile to širenje i to je najbolji način. Izolacija pacijenata traje 21 dan - zaključio je Drljević. 

NA VRH

Podijeli članak na