AKTUELNO

Nakon Sarajeva, bez SDA i vlade TK i ZDK

Dobili smo instrukciju od predsjednika SBB-a Radončića da kao kantonalno rukovodstvo razmislimo o povlačenju naših ministara iz Vlade TK, kaže Hamzić

Bez SDA u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom. Arhiv

Piše: E. D. A

25.11.2020

Proces tranzicije

Kasumović: Saglasno 90 posto građana. Arhiv

Neosporno je da će stranke četvorke (Narod i pravda, Naša stranka, Nezavina bosanskohercegovačka lista i SDP) u skorije vrijeme formirati novu kantonalnu vladu u Sarajevu. Proces tranzicije vlasti u Kantonu Sarajevo olakšao je i premijer Mario Nenadić, koji je, kako bi ubrzao proces, podnio ostavku na poziciju.

S druge strane, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je za „Avaz“ da je ovakva Vlada ZDK sramota za grad Zenicu i stanovnike ovog kantona. On je potvrdio i da je formirana nova većina te da su održani preliminarni pregovori, kao i da će za 10-15 dana biti ozvaničena nova većina, bez SDA i A-SDA.

- S tim je saglasno 90 posto građana. Za dvije godine gotovo milijardu su potrošili. Niko nijedan projekt nije vidio, osim stalnog zaduženja. Buduću većinu u novoj vladi činit će SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SzBiH i, najvjerovatnije, HDZ, da imaju komotnu većinu. Mi već imamo većinu, ali zavi d svih građana Kantona ponuđen je i HDZ - rekao je Kasumović.

Nedžad Hamzić, v. d. predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a Tuzla, ocijenio je dobrim rezultat SBB-a u Tuzli.

Povlačenje ministara

Hamzić: Dobar rezultat SBB-a u Tuzli. Arhiv

- Dobili smo instrukciju od predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da kao kantonalno rukovodstvo razmislimo o povlačenju naših ministara iz Vlade TK. Nakon Radončićeve ostavke na mjesto ministra sigurnosti, rečeno je da će SBB na svim nivoima biti u opoziciji. U Sarajevskom kantonu to se dogodilo voljom četvorke, a u Tuzlanskom kantonu to treba biti principijelna odluka SBB-a. Razgovarat ću s našim ministrima te s kolegicom i poslanicom Lejlom Vuković, da nas dvoje kao kantonalni poslanici od kojih ovisi parlamentarna većina izađemo iz nje i otvorimo prostor nekoj drugoj političkoj grupaciji da preuzme vladanje Kantonom – kaže za „Avaz“ Hamzić.

Podrška SBB-a

Hamzić je napomenuo da je SBB podržao kandidaturu Jasmina Imamovića za načelnika Tuzle i da je ta podrška imala specifičnu težinu, jer su Tuzlaci dobro zapamtili da je Fahrudin Radončić, kao ministar sigurnosti BiH, velikom akcijom policije za jednu noć uklonio migrante iz centra grada. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.