ZADUŽENJA

Saznajemo: BiH u ponedjeljak počinje pregovore s MMF-om, aranžman težak 638,5 miliona dolara

Misija MMF-a u Vašingtonu obavijestila je jučer bh. vlasti o početku pregovora koji će biti online

M. Aščić

MMF: Online pregovori

Foto: Arhiv


Pregovori bh. vlasti s delegacijom MMF-a oko novog kredita za našu državu počet će u ponedjeljak 30.novembra i trajat će do 8.decembra, saznaje "Avaz"

Misija MMF-a  u Vašingtonu obavijestila je jučer bh. vlasti o početku pregovora koji će biti online i voditi će se pojedinačno s članovima Vijeća ministara, Vlade FBiH i RS-a.

Kako saznajemo u draftu Pisma namjere naša država traži 36 mjesečni aranžam u vrijednosti 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nedavno da BiH od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži sklapanje trogodišnjeg aranžmana u za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije virusa korona.

Tegeltija je rekao da bi sredstva bila iskorištena za podršku ekonomskog oporavka zemlje u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održavanje duga.

On je najavio da će Misija MMF-a obaviti virtuelnu misiju za BiH u periodu od 19. novembra do 8. decembra s ciljem postizanja dogovora o aranžmanu.

Više o:

MMF BiH
NA VRH

Podijeli članak na