29. NOVEMBAR

U Trebinju obilježen Dan republike i drugo zasjedanje AVNOJ-a

Položeno cvijeće na spomenik Palim borcima NOR-a u Gradskom parku

Sa današnjeg obilježavanja. P. Mucović

Piše: P. Mucović

29.11.2020

Današnji datum, 29. novembar, u bivšoj SFRJ bio je veoma značajan. Slavio se kao Dan republike i bio je jedan od najvećih državnih praznika.

Obilježavalo se sjećanje na Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), koje je održano u Jajcu 29. novembra 1943., kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu.

U Trebinju je ovaj dan obilježen u organizaciji SUBNOR-a I Socijalističke partije koje su položile cvijeće na spomenik Palim borcima NOR-a u Gradskom parku.  


Sa današnjeg obilježavanja. P. Mucović

- Na ovaj dan obilježavamo sjećanje na stvaranja SFRJ odnosno FNRJ, a prije svega da odamo dužnu počast ljudima koji su nam stvorili slobodu, vratili nam dostojanstvo, donijeli mir i blagostanje jedne zemlje, koju smo imali. To su bili ljudi koji su ljubili slobodu, koji su cijenili ono što je njihovo, rodnu grudu, i nesebično davajući sebe to i uradili, a na nama je da poštujemo i da se sjećamo njihovih grandioznih djela - rekao je Rajko Ćapin, predsjednik SUBNOR-a Trebinje.

Podsjećamo, krajem novembra 1943. godine u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasjedanju, u lokalnom Domu kulture, bila su prisutna 142 delegata. Predsjedavao je predratni predsjednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar. Odluke drugog zasjedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja.

AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.