KORAJLIĆ ZA AVAZ

BiH je odavno država zarobljena korupcijom!

Pojedinci ili bolje reći političke stranke poklopile su cijeli sistem i upravljaju na način organiziranog kriminala

Korajlić: Neophodno je usvajanje novih antikorupcijskih zakona. Arhiv

Piše: E. Halimić

29.11.2020

Bosnu i Hercegovinu je davno kao državu preuzela korupcija i mi smo odavno svrstani među zarobljene države, kazala je u razgovoru za „Avaz“ izvršna direktorica „Transparency Internationala BiHIvana Korajlić.  


Bolji zakoni

- Svrstani smo u države u kojima se svi procesi donošenja odluka, zakona i apsolutno svih procesa dešavaju na osnovu korupcije, odnosno interesa pojedinaca koji su zapravo zarobili i institucije i državu. Svjetska istraživanja BiH svrstavaju među države koje su i nazadovale u posljednjih nekoliko godina. Prije deset i više godina imali smo čak i bolju zakonsku regulativu nego što je to danas – pojasnila je Korajlić.

Dodala je da su svi procesi u društvu uvjetovani korupcijom, od imenovanja do raspodjele javnih sredstava.

- Pojedinci ili bolje reći političke stranke poklopile su cijeli sistem i upravljaju na način organiziranog kriminala. Ne možemo se nadati napretku dok god imamo ovakvo stanje i dok ne pokažemo da smo spremni da riješimo ovaj problem. O tome govori i Izvještaj Evropske komisije i 14 prioriteta, gdje se svi prioriteti, manje ili više, odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije – naglasila je Korajlić.

Prema njenim riječima, neophodno je usvajanje novih antikorupcijskih zakona, ali se taj proces godinama odugovlači i opstruira.

Lažna obećanja

- Pojedinci u vlasti pokušavaju lažno predstaviti da nešto rade po ovom pitanju, obećavaju Evropskoj uniji, zapravo blokiraju usvajanje zakona. Pokušavaju uništiti i one mehanizme koje smo do sada imali barem na papiru. One institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije su zapravo ogrizle u korupciju i postale su interesne grupe koje funkcionišu na korumptivan način. To je istakao i OSCE u svom posljednjem izvještaju – istakla je Korajlić.

Dodala je da u BiH imamo potpuni otpor reformama u svim sektorima, pa i u pravosuđu, a kako bi se uveli mehanizmi odgovornosti.

- Iza svega stoje novac i moć, to su najčešći motivatori korupcije. Potreba za moći je drugi najčešći motivator, jer moć daje kontrolu nad sistemom, a zna se da, kad se to izgubi, onda slijedi odgovornost za počinjena djela – naglasila je Korajlić.

Finansijsko uvjetovanje

- Međunarodna zajednica može pomoći, pritisak se vrši i on postaje sve direktniji. Ali, jedini način na koji se može nešto postići je finansijsko uslovljavanje. Dok god se i dalje daje novac, to će se shvatati od lidera u BiH kao poruka da i dalje mogu da rade šta žele jer ne trpe nikakve posljedice. S druge strane, lideri nemaju interesa za evropske integracije i za provođenje reformi. Dakle, jedini način je finansijsko uslovljavanje – smatra Korajlić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.