VLADA FBIH

Džindić: Donesena je odluka o raspodjeli 30 miliona KM privrednicima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Arhiv

Piše: E. H.

3.12.2020

Nakon 246. sjednice Vlade FBiH novinarima se obratio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Donesena je odluka o raspodjeli 30 miliona KM to je direktna pomoć Vlade FBiH ivozno orijentisanim društvima. Ukupno je bilo 442 zahtijeva, sredstva če dobiti 391 kompanija iz pet privrednih sektora. Nakon ove odluke mi ćemo izvršiti potpisivanje ugovora sa svima koji su dobili ova sredstva. Ovo je jedna od zadnjih mjera Vlade FBiH – pojasnio je Džindić.  

Dodao je da se pripremaju nove mjere pomoći privrednicima.

Vlada FBiH je danas donijela i saglasnost na novu veleprodajnu cijenu plina.

- Kao što smo i najavili Vlada FBiH je danas donijela odluku o smanjenju cijene gasa za 8,5 procenata. Odluka stupa na snagu od 1. januara 2021. godine. Molimo sve distributerske kompanije da iznos smanjenja cijene prenesu na krajnje potrošače, tačnije građane FBiH. Potrudili smo se da održimo obećanje koje smo dali – istakao je Džindić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH će nastaviti da prati trendove.

- Ovo je sinhronizovana odluka između Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Ministarstva trgovine FBiH – kazao je Džindić.

Dodao je da je Vlada FBiH prihvatila rješenje o razriješenju dužnosti direktora Operatera za obnovljive izvore energije, a radi isteka mandata.

- Direktoru ističe mandat 14. decembra, a kao v.d. bit će imenovan najviše na tri mjeseca. Što se tiče prijedloga odluke o davanju saglasnosti skupštini RMU Banovići za razriješenje dužnosti predsjednika Nadzornog odbora imali smo u zadnjih nekoliko dana jako dinamičnu raspravu između Uprave i nadzornog odbora. Rezultat je nažalost da nismo imenovali u roku Upravu i nadzorni odbor TTU “Energetik” Tuzla. Ne smijemo dozvoliti da pojedinci zaustave proces imenovanja zato što nije prošao njihov željeni kandidat. Vlada je danas donijela odluku o razriješenju Bege Birparića, a umjesto njega kandidirala gospodina Amira Brigića na to mjesto – istakao je Džindić.


Džindić: Pripremaju nove mjere pomoći privrednicima. PrintScreen

Prema njegovim riječima, ovo nije kraj donošenja ovakvih odluka u vezi imenovanja.  

- Ovakve odluke će donijeti iste ovakve odluke za sve one koji koče ienovanja i rad privrednih društava – pojasnio je Džindić.

Odgovarajući na pitanja novinara Džindić je istakao da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer podržao u formi nacrta zakon o južnom bh. plinovodu.

- Očekujemo da će podršku dobiti i na domu naroda. To je strateški projekat za FBiH i alternativa snadbijevanja plina. Cilj je da ovaj zakon prođe u narednih 60 dana kroz oba doma Parlamenta FBiH. Do tad će se uraditi i idejni projekat – naglasio je.

Govoreči o radnicima “BH Telecoma” Džindić je istakao da to nije nadležnost njegovog ministarstva, ali i da nepotpisivanje kolektivnog ugovora je razlog zbog kojeg postoji štrajk.

- Mi smo produžili za nekoliko oblasti kolektivne ugovre i uvijek je to težak posao. uvijek smo uspjeli naći zajedničko rješenje, prava i obaveze se moraju poštivati sa obje strane. Ne smije se potpisati ništa što se ne može ispuniti. Treba tražiti kompromisno rješenje i nastaviti dijalog i doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za obje strane – istakao je Džindić.

Ovom prilikom istakao je da su uslovi za dodjelu novčanih sredstava bili definisani uredbom Vlade FBiH.

- Osnovni uvjet je bio izvoz preko 30 posto. Drugi kriterij je bio roj radnika i on utiče na iznos novčanih sredstava. Jučer sam sa kolegicom Đapo (Edita Đapo op.a.) razgovarao na ovu temu i ona očekuje vrlo brzo raspodijelu sredstava prema turizmu i ugostiteljstvu – pojasnio je Džindić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.