EKSKLUZIV

Istaknuti američki stručnjak za Evropu Danijel Hamilton za "Avaz": Problem BiH su kleptokratske elite

Vješto manipuliraju odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sve kako bi opljačkale zemlju

Piše: E. Halimić

5.12.2020

Hamilton: Političari i kleptokratske elite vješto manipuliraju odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma. Arhiv

Nakon publikacije „Popraviti Dejton: Novi dogovor za BiH“, koju je objavio ugledni američki „Wilson“ centar, novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) definitivno će nastojati poboljšati situaciju u BiH.

Kazao je to u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” direktor globalnog programa za Evropu u “Wilson” centru Danijel Hamilton (Daniel).

Brojni prijedlozi

Inače, Hamilton je jedan od najistaknutijih stručnjaka u SAD za Evropu, transatlantske odnose i američku vanjsku politiku. Redovno svjedoči pred američkim Senatom i Kongresom te raznim evropskim parlamentima, bivši je visokopozicionirani američki diplomata. 

- Ipak, nema garancije hoće li Bajden poslušati ono što smo mi napisali u našoj publikaciji „Popraviti Dejton: Novi dogovor za BiH”. Prema mom mišljenju, postojat će interes za saradnjom s Evropskom unijom i građanima BiH na poboljšanju situacije u zemlji i oko nje. Nudimo brojne prijedloge kako se to može učiniti - pojasnio je Hamilton.

Govoreći o najvećem problemu s kojim se suočava BiH, Hamilton kaže da su to etno-nacionalistički političari.

- Dakle, političari i kleptokratske elite, koje vješto manipuliraju odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sve kako bi opljačkale zemlju. Nije im to jedini cilj, pljačka jeste primarni, ali tu su i politizacija pravosuđa i slabljenje državnih institucija kako bi zadržali svoje privilegirane pozicije - naglasio je Hamilton.


Proces reforme

Ipak, ističe da je održiva reforma moguća, ali samo ako je ona utemeljena na konsenzusu za promjene među građanima BiH. 

- Postoje brojne ideje za reformu BiH. U našem izvještaju opisujemo brojne mogućnosti koje smo čuli od građana. Uloga SAD i EU može biti samo pružanje podrške i stvaranje prostora za taj proces reforme, a koji u konačnici moraju pokrenuti sami građani - kazao je Hamilton.

Dodao je da se trenutno u BiH vidi pogoršanje situacije u kojoj sve više prostora dobivaju zloćudni utjecaji koji nastoje na svaki mogući način destabilizirati zemlju.

- Ne predviđam nužno iznenadni početak novog rata, ali evidentno je da će situacija u BiH biti sve gora. BiH je od vitalnog značaja za cijeli zapadni Balkan. Stoga će uspjeh u reformi u BiH imati pozitivan efekt u cijeloj regiji, kao što bi imao i neuspjeh, koji će, vjerovatno, pogoršati stvari ne samo za građane BiH već i u cijelom regionu - zaključio je Hamilton.

Impresivna karijera

Danijeli Hamilton u svojoj bogatoj političkoj karijeri obnašao je više visokih funkcija u Stejt departmentu, uključujući poziciju zamjenika pomoćnika sekretara za evropska pitanja, koji je odgovoran za NATO, OSCE i pitanja transatlantske sigurnosti i balkanske poslove. Bio je i specijalni američki koordinator za stabilizaciju jugoistočne Evrope, pomoćnik direktora za planiranje politike u mandatu dva američka državna sekretara. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.