CRVENI KRIŽ FBIH

Danas obilježavamo Svjetski dan volontera

Pružamo im veliku zahvalnost za njihovo zalaganje tokom pandemije koronavirusa

Danas obilježavamo Svjetski dan volontera. Crveni križ FBiH

L. M.

5.12.2020

Svakog petog decembra obiljelježava se Svjetski dan volontera. Ovogodišnji moto „Zajedno možemo kroz volontiranje“ ukazuje na važnost volontera u lokalnim zajednicama tokom kriznih situacija. Naglašava se zahvalnost volonterima širom svijeta te se ističu njihove poteškoće i potrebe u radu tokom pandemije.  

Podsjetimo, nakon što se virus COVID-19 proširio volonteri su bili na prvoj liniji odgovora kroz medicinski, socijalni i humanitarni odgovor. Velika pažnja u cijelom svijetu usmjerena je upravo na volontere koji su pomagali da se osigura zdravstvena njega, distribuira zaštitna oprema, kupuju osnovne namirnice osobama u izolaciji, pomogne starima koji žive sami i sl.

Strategija pripravnosti i plan odgovora na COVID-19 koji je izradila Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje volontere u zajednicama kao glavne aktere za krizno komuniciranje i uključivanje zajednice. To pokazuje vrijednosti i velike zasluge volontera za njihov rad tokom pandemije COVID-19.


Svjetski dan volontera. Crveni križ FBiH

Ova godina posebno je bitna za Crveni križ Federacije jer se istovremeno obilježava i 20 godina od organiziranog djelovanja mladih u strukturi Crvenog križa Federacije BiH. S tim u vezi održana je i online konferencija pod nazivom „Mladi Crvenog križa-tada i sada“, a danas će biti objavljen i online bilten kao restrospektiva rada s mladima posljednje dvije decenije.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana volontera, Crveni križ Federacije BiH uz podršku volontera i lidera mladih kreirao je Viber naljepnice kao poklon volonterima.

Crveni križ Federacije zahvaljuje se svim volonterima jer su i u ovoj izuzetno teškoj situaciji za našu zemlju bili na prvoj liniji.

- Dragi volonteri, čekaju vas novi izazovi koje sa sobom donosi pandemija koronavirusa, pobrinite se da svi budu sigurni i da budete tu za ljude kojima je potrebna vaša pomoć. Brinite se o sebi i čuvajte jedni druge. Zajedno smo u ovome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.