PARLAMENT FBIH

Propao pokušaj SDA da na čelo komisije za određivanje imuniteta imenuje Asima Kambera

Ironično govoreći, Asim Kamber kao osumnjičeni za krađu glasova bio bi u sukobu interesa s Asimom Kamberom kao političarem uopšte, kaže Čamdžić

Asim Kamber, lider SDA u Sanskom Mostu, u septembru je hapšen zbog sumnji na izborne prevare. Arhiv

Piše: E. H.

8.12.2020

Većinom glasova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na danšnjoj sjednici spriječeno je imenovanje Asima Kambera za predsjednika Mandatsko-imunitetske komisije Parlamenta FBiH. 

Ovim povodom na sjednici reagirao je zastupnik Mirsad Čamdžić (Naša stranka) koji je kazao kako je Asim Kamber javnosti najpoznatiji po sumnji za učešće u krađi izbornih glasova u Krajini, zbog čega je i hapšen.

Poznat je, također, i po prijetnjama novinarima te po još jednoj optužnici za ometanje pravde. Asim Kamber danas je po prijedlogu SDA trebao biti imenovan na čelo Mandatsko-imunitetske komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Predsjedavanje ovom Komisijom podrazumijevalo bi sazivanje sjednica komisije i razmatranje zahtjeva za odobrenje pritvora, odnosno krivičnog postupka protiv zastupnika. Na osnovu njihovog izvještaja, parlament odlučuje da li će nekom zastupniku biti ukinut imunitet - istakao je Čamdžić. 

Dodao je da imenovanjem Kamber bi došao u priliku da razmatra i zahtjeve koji će se odnositi na njega. 

- Ironično govoreći, Asim Kamber kao osumnjičeni za krađu glasova bio bi u sukobu interesa s Asimom Kamberom kao političarem uopšte, a pogotovo kao predsjednikom komisije koja odlučuje o njegovom imunitetu. Bili smo protiv dovođenja u tu situaciju kako kolege Kambera tako i Parlamenta. Pokušaj ovog imenovanja još je jedan očit dokaz kako SDA zarobljava državu i stavlja je u službu vlastitih kadrova. Na sreću, ovog puta bezuspješno - zaključio je zastupnik Naše stranke. 

Asim Kamber, lider SDA u Sanskom Mostu, u septembru je hapšen zbog sumnji na izborne prevare 2018. godine na izborima u ovoj općini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.