ZLOUPOTREBE

Šta je otkrio Ured za borbu protiv korupcije KS: Ko je prešutio debeli bankovni račun i nekretnine?

Jedan nije prijavio da je vlasnik apartmana, društva s ograničenom odgovornošću, da na računu ima 100.000 KM

Kafedžić: Danas predstavlja sve informacije. Avaz

Piše: M. Aščić

9.12.2020

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo predstavit će danas povodom 9. decembra, Dana borbe protiv korupcije, integralni izvještaj o svim antikoruptivnim aktivnostima.

Na čelu ovog ureda nalazi se Erduan Kafedžić, kojem od jula u radu pomaže i Amerikanac Erik Larson (Eric), bivši tužilac s međunarodnim iskustvom.


Kako saznajemo, ova saradnja već je dala prve konkretne rezultate, a borba protiv korupcije u KS odvija se uz veliku podršku međunarodne zajednice i ambasada SAD, Velike Britanije, Nizozemske...

Saznajemo da je u postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija Ured do sada detektirao nekoliko predmeta u kojima je utvrđeno potencijalno grubo kršenje odredbi zakona kada je riječ o neprijavljenoj imovini.

Utvrđen je značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih je Ured došao u postupku provjere na uzorku od svega 200 osoba.

Prema informacijama „Avaza“, jedan nosilac javne funkcije nije prijavio da je vlasnik apartmana, vlasnik/osnivač društva s ograničenom odgovornošću, vlasnik vrijednosnih papira u dioničkom društvu, da na deviznom računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM te nije prijavio da je njegov bračni drug vlasnik više nekretnina. Također, nije prijavio da mu je sin vlasnik motornog vozila.

Utvrđeno je također da jedan od nosilaca javne funkcije nije prijavio nekretnine koje se vode u evidenciji Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS, dionice kod više emitenata, te stan, zemljište i dionice bračnog druga.


Nema stanova

Treći nosilac javne funkcije nije prijavio vrijednosne papire u njegovom vlasništvu u četiri emitenta, stan i garažu u vlasništvu kćerke i dva stana, garažu i motorno vozilo u vlasništvu sina.

Četvrti nosilac javne funkcije nije prijavio da u svom vlasništvu ima motorno vozilo, vrijednosne papire, stan i motorno vozilo u vlasništvu kćerke i motorno vozilo u vlasništvu bračnog druga.


Konsultirali Tužilaštvo KS

Prema našim informacijama, Ured je stupio u kontakt s Tužilaštvom KS kako bi ih konsultirali i upoznali s ovim predmetima.

- Ured trenutno vrši finalnu analizu ovih predmeta, u svrhu podnošenja krivičnih prijava zbog osnova sumnje u povrede odredbi zakona – rečeno nam je.

Jedan nosilac javne funkcije nije prijavio da kao depozit u jednoj komercijalnoj banci ima iznos od 100.00 KM te da ima oročenu štednju u iznosu od 40.000 KM. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.