NAŠA TEMA

Veća zaposlenost zbog rasta broja radnika u javnom sektoru

Od ljeta nije došlo do značajnijeg oporavka i povećanja broja radnika u privrednim sektorima, kaže Hadžić

Dana 23. novembra ove godine u FBiH broj zaposlenih iznosi 521.321. Arhiv

Piše: E. Halimić

10.12.2020

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na posljednjoj sjednici razmatrali su informaciju Vlade FBiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa na privredu.


Loš efekt

Novalić: U minusu smo 12.700 radnika. Arhiv

Tom prilikom zastupnicima se obratio i premijer FBiH Fadil Novalić istakavši da na djelu imamo oporavak privrede, a kad je riječ o zapošljavanju. 

- Od 5. maja nam raste broj uposlenih, a danas smo na minus 12.700 radnika - naglasio je Novalić.

Međutim, ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ kaže da broj zaposlenih radnika od 22. juna ove godine do 7. septembra u FBiH nije imao rast, već je, ustvari, čak došlo do smanjenja od 714 radnika.


Hadžić: Došlo do smanjenja broja radnika. Arhiv

- Dolaskom nove školske godine došlo je do rasta zaposlenosti, gdje se povećanje najvećim dijelom odnosi na prijavu zaposlenih u djelatnosti obrazovanja, što drugim riječima znači da od ljeta nije došlo do značajnijeg oporavka i povećanja broja zaposlenih u privrednim sektorima - naglasio je Hadžić.

Dodao je da je to posljedica zakašnjelih i nedovoljno snažnih Vladinih mjera pomoći.

Tezu da se porast broja zaposlenih odnosi na javni sektor, a ne na privredu, potvrđuje i Porezna uprava FBiH.

- U odnosu na prošlosedmični objavljeni podatak, broj zaposlenih je povećan za 1.654, a povećanje se odnosi najvećim dijelom na prijavu zaposlenih u djelatnosti obrazovanja - istaknuto je u saopćenju Porezne uprave FBIH koje je objavljeno 18. septembra.


Zvanični podatak

Dakle, do rasta stope zaposlenosti u FBiH, uprkos tvrdnjama premijera Novalića, nije došlo zbog oporavka privede i mjera Vlade FBiH, već zbog zapošljavanja u javnom sektoru, a, između ostalog, i u obrazovanju zbog početka nove školske godine. 

Neznatne oscilacije

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih na dan 23. novembar ove godine u FBiH iznosi 521.321 i, u odnosu na podatak od 16. novembra, kada je iznosio 521.495, manji je za 174. 

- Analize su pokazale da broj zaposlenih u novembru 2020. ima neznatne oscilacije, odnosno manji pad ili rast iz sedmice u sedmicu kada se objavljuju podaci, iz razloga što poslodavci zbog otežanih uvjeta rada izazvanih pandemijom koronavirusa vrše prijave odnosno odjave radnika -istaknuto je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.