POSJETE

Džindić: Donosimo u Mostar nove projekte vrijedne preko 200 miliona KM

Među investicijama je i fabrika iz oblasti namjenske industrije

Piše: M.Sm.

9.12.2020

Sa sastanka: Pozitivna atmosfera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije (SBB) danas je sa saradnicima posjetio Mostar gdje je održao sastanak s predstavnicima „Koalicije za Mostar 2020“, koju čine SDA, SBB, DF, S BiH i BPS.

Uz predstavnike gadskih i kantonalnih odbora ovih stranaka, Anela Kljake, Salema Marića, Omera Mičijevića i Ćazima Lulića, sastanku je prisustvovao i Šerif Špago, koordinator Koalicije i predsjedavajući Skupštine HNK, ali i nosilac gradske liste Koalicije, dr.Zlatko Guzin.


Izbori u Mostaru

Džindić je, u uvodnom dijelu sastanka gdje su ga prisutni informirali o dosadašnjem toku predizborne kampanje, ali i o modelu izbora u Mostaru, koji je specifičan u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave, istaknuo kako je ohrabren pozitivnom energijom i dobrom atmosferom koja vlada u Koaliciji.

Kao svojevrsni podstrek predstavnicima Koalicije, Džindić je izložio niz projekata iz rada Ministarstva na čijem je čelu, a koji su vezani za Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Podsjetio je na činjenicu da je Vjetropark „Podvležje“ u vrijednosti od 145 miliona KM i koji je stopostotna investicija „Elektroprivrede BiH“ praktično pri kraju i koji će u prvom kvartalu naredne godine biti pušten u rad, kada će , zapravo, otpočeti i s proizvodnjom električne energije.

Ocijenio je da je to jedan od najznačajnijih projekata EPBiH s obzirom na činjenicu da su BiH i Federacija BiH potpisnice ugovora sa Evropskom energetskom zajednicom (EEZ) kojim su se obavezale da će u narednom periodu preferirati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Upravo, na tom tragu,a paralelno s projektom VE Podveležje, ministar je naveo da u EPBiH rade na pripremi dokumentacije idejnog projekta za solarni park, koji će biti na tom istom području, odnosno, podveleškom platou, gdje bi se iskoristili svi pristupni putevi, ali i sva druga neophodna infrastruktura.

-Automatski, na taj način se smanjuje cijena projekta koja se, prema našim procjenama kreće između 30 i 50 miliona KM. Instalirana snaga tog solarnog parka je 30 megavata, što je jedan od najboljih i najvećih u BiH, kada je riječ o solarnoj energiji- kazao je Džindić.

Usto, za Mostar se, također, veže i projekt izgradnje, modernizacije i obnove terminala, također, u vlasništvu državne kompanije „Operator-Terminali Federacije“.

Kako je prezentirao ministar, Uprava i Nadzorni odbor ove kompanije su dobili zadatak da se riješe svi imovinsko-pravni probemi na svim lokacijama, a jedna od njih je i Mostar.

Džindić je naveo da je Operator pošle godine pustio u funkciju pustio prvi obnovljeni terminal poslije rata, uopće, i to u Živinicama, dok će ove sedmice biti objavljen javni tender za prvu fazu za radove na sanaciji terminala u Blažuju, koni će, naglasio je biti najveći i najmoderniji u F BiH i koji će u rad, kako je planirano, biti pušten do kraja 2021.godine.

-Paraleno s tim u toku je izrada idejnog projekta terminala u Mostaru. Naredna godina će biti jako bitna za Mostar, gdje će se s lokalnom vlašću riješavati imovinsko-pravni odnosi. Riječ je o investiciji vrijednoj 35 miliona KM , a koja donosi 50 novih radnih mjesta i plan je da se do kraja naredne godine okonča i tenderska dokumentacija-iznio je Džindić.


Namjenska industrija

Posebna pažnja posvećena je i projektu iz oblasti namjenske industrije u Mostaru,koju je Džindić, prvi put javno obznanio, odnoono, podijelio na sastanku s predstavnicima Koalicije.

Riječ je o projektu za livnicu i hladno oblikovanje bakra, mesinga i njihovih legura.

Pojasnio je da su sa strateškim partnerima već obavljeni razgovori, a sljedeći korak u realizaciji projekta jeste iznalaženje adekvatne lokacije.

-Radi se o investiciji u vrijednosti od 30 miliona KM, gdje bi Vlada FBiH bila većinski vlasnik. Idejni projekt je urađen, kao i fizibiliti studija.Činjenica je da je situacija s koronavirusom malo promijenila plan, ali nije nas zaustavila u tome da projekt koji nosi od 150 do 200 novih radnih mjesta dovedemo do kraja-otkrio je Džindić.

Dr.Guzin se zahvalio ministru Džindiću na posjeti i iscrpnoj prezentaciji projekata koji su od velike važnosti za Mostar.

-Mi, zapravo, cijelo vrijeme govorimo da ne želimo građanima iznositi isprazne priče i prezentiranje planova u oblacima, već se zalažemo za priču o konkrentim projektima o kakvim smo razgovarali sa uvaženim ministrom. Praktično, zaršen je projekt VE Podveležje i raduje nas da je u strateškim aktima EP BiH i velika investicija naslonjena na taj projekt, solarna elektrana. Pogotovo, zanimljiv je projekt iz oblasti namjenske industrije, ali i terminala. Jer, to su konkretne stvari koje su realno ostvarive i nadam se da ćemo u narednom mandatu Gradskog vijeća imati sluha kako bi nam sve potrebne dozvole za ove i druge projekte bile prohodone i da napokon krenemo i ulijemo optimizma u naš grad-istaknuo je Guzin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.