OPTUŽNICA TUŽILAŠTVA

Hasečić za "Avaz": Ravnogorski četnički pokret za mene je teroristička organizacija, treba biti zabranjen

Povodom ove optužnice, komentar za "Avaz" dala je Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žena – žrtva rata".

Bakira Hasečić. Arhiv Avaza

Piše: A. B.

10.12.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Sladojević (63), zvanog Krvce i Čiča iz Ključa, Slavka Aleksića (64), zvanog Vojvoda, iz Bileće i Riste Lečića (57) iz Trebinja. Optuženi se terete da su 10. marta 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na trgu u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

Povodom ove optužnice, komentar za "Avaz" dala je Bakira Hasečić, predsjednica udruženja  „Žena – žrtva rata".


- Godinama se ovo dešava u Višegradu i širom RS. Naše Udruženje je prošle godine podnijelo krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog četničkog pokreta, a on je za mene i druge preživjele žrtve, koje su zločince u onakvim uniformama i s kokardama na glavi osjetili na svojoj koži, teroristička organizacija. 

Hasečić ističe da je povodom skupa od prošle godine dala izjavu u Tužilaštvu BiH.

- Ove godine sam kod postupajuće tužiteljice dala izjavu o onome što sam vidjela i što sam kao žrtva preživjela i moj doživljaj svega. Meni je drago da je tužilaštvo podiglo optužnicu. Nadam se da će je sud potvrditi i da će prva ovakva optužnica osuditi Ravnogorski četnički pokret i kazniti ih.

Hasečić navodi kako se nada da će ovo biti korak i ka potpunom ukidanju Ravnogorskog četnika u BiH.

- Nadam se da će to voditi ka ukidanju svih organizacija u BiH i RS koje veličaju ratne zločince, koje ponovo pozivaju na klanje, na silovanje, na ubijanje, koje ponovo prijete da će teći krvava Drina. Kako to utječe na žrtve i povratnike, zna samo onaj ko je to osjetio na svojoj koži i kome su ubili najrođenije. To su terorističke organizacije koje su spremne ponovo činiti pokolj kao što su činili tokom agresije na BiH. Nadam se da će ovo biti opomena svima koji su registrovali ovakve nevladine organizacije, navodi Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.