HANUKA

Festival svjetlosti

Ovogodišnja proslava Hanuke počinje večeras paljenjem prve svijeće na hanukiji

Jakob Finci: Hanuka alegre!. Arhiva

Piše: H. J. I.

10.12.2020

Veliki jevrejski praznik Hanuka, poznat kao i Festival svjetlosti, obilježava se svake godine u decembru i traje 8 dana. Ovogodišnja proslava počinje večeras, paljenjem prve svijeće na hanukiji. U razgovoru za portal „Avaza“ predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci je istakao da će ove godine proslaviti praznik u nešto drugačijim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

-Naravno zbog zabrane okupljanja u većem broju nećemo to organizovati u sinagogi Jevrejske opštine jednostavno zato što bi došlo previše ljudi, ali smo se zato dogovorili da svaki dan jedna grupa mladih bude prisutna, a sve to ćemo online prenositi na našem Jutjubu- rekao je Finci. 

Na ovaj način će svi moći da učestvuju, da vide i osjete radost Hanuke, radost te svjetlosti koja je u ovim danima zbog pandemije i više nego potrebna, istakao je Finci.

-Prilagodili smo se novonastalim uslovima, pokušavamo da se sačuvamo, ali da istovremeno ne damo da tradicija umre i da ono što smo tradicionalno uvijek obilježavali nastavimo obilježavati na isti ili sličan način. Nadamo se da će ovo jednog dana da završi, jer ništa nije vječno pa ni pandemija koronavirusa- dodao je.

Za kraj, Finci je svim vjernicima poželio sretnu Hanuku.

-Hanuka alegre! Nadajte se da će uz ove svijeće doći svjetlo koje će nas sviju obasjati i koje će onda trajati dugo bez pandemije koronavirusa.-


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.